Veiledning med hjelp til å avgjøre om tilbyderne er seriøse

Anbud365: Veiledning med hjelp til å avgjøre om tilbyderne er seriøse I en ny, svensk veiledning fins eksempler på Upphandlingsmyndighetens indikatorer til hjelp for å avsløre useriøse tilbydere. Inger Ek er generaldirektør i Upphandlingsmyndigheten (foto: Andreas Blomlöf).

Skriv ut artikkelen

For å komme useriøse virksomheter til livs har svenskenes anskaffelsesmyndighet, Upphandlingsmyndigheten, utviklet et sett med indikatorer til bruk i vurderingene. Disse indikatorene er med i en fersk veiledning med formål å gi hjelp og støtte til oppdragsgiverne når de skal ta standpunkt i forbindelse med konkrete anskaffelser om en eller flere av tilbyderne er useriøse.

Veiledningen ”Riskfaktorer – en vägledning för schysst konkurrens” er utviklet av Stora branschgruppen, som er et samarbeid mellom et tyvetalls offentlige myndigheter, arbeidsgiverorganisasjoner og faglige organisasjoner. Formålet med samarbeidet er å gjøre en felles innsats for rettferdige vilkår både for bedrifter og ansatte.

Veiledningen er tenkt som en hjelp i innkjøperens arbeid med å kontrollere leverandører og underleverandører slik at man ikke gjør avtale med useriøse foretak. Upphandlingsmyndigheten har deltatt i utviklingen av veiledningen.

Oppdragsgivers ansvar

I ett av kapitlene går veiledningen nærmere inn på offentlige anskaffelser. Det er, heter det, hver enkelt oppdragsgiver som har ansvaret for å avgjøre om det er nødvendig å kreve arbeidsrettslige vilkår i anskaffelsen. Noen metodikk for å gjøre en slik vurdering finnes ikke, men noen kilder er aktuelle – tilgjengelig informasjon, egne erfaringer og eventuelt andre omstendigheter.

Indikatorer

Imidlertid har Upphandlingsmyndigheten identifisert noen indikatorer for om det er risiko for urettferdige arbeidsvilkår i en bransje eller for visse grupper av arbeidstakere. I veiledningen gis noen eksempler på indikatorene:

  • Yrker uten eller med lav formelle utdannings- eller kvalifikasjonskrav
  • Bransjer eller yrkeskategorier der det ofte forekommer utenlandsk arbeidskraft i form av migrantarbeidere eller utstasjonert arbeidskraft
  • Bransjer der det svikter i systematisk arbeidsmiljøarbeid
  • Komplekse eller lange leverandørkjeder der mange underleverandører utfører arbeidet
  • Systematiske brudd på lover og regler, slik som brudd på arbeidstidsbestemmelser
  • Spesielle reguleringer på grunn av svart arbeid eller økonomisk kriminalitet

Kilder

Når det gjelder erfaringer fra tidligere anskaffelser kan f.eks. tilfeller av unormalt lave tilbud være en indikator. Man kan ellers kontakte myndigheter som håndterer og følger opp skatt og arbeidsvilkår/-miljø, arbeidsmarkedets parter, bransjene selv, heter det i den nye veiledningen.

Bli den første til å kommentere på "Veiledning med hjelp til å avgjøre om tilbyderne er seriøse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.