40 FN-organisasjoner kjøpte i 2017 varer og tjenester for om lag 150 milliarder kroner. Norge sto for 0,29% av dette volumet, og plasserer seg som nr. 59 blant de 223 land og territorier som har levert til FN i fjor. Norge er nest best i Norden, bare Danmark på 9. plass rager høyere. Kjøp av elektriske systemkomponenter dominerte FN-kjøpene av varer fra Norge i fjor, mens bygg- og anleggstjenester og engineering/forskning var de mest ettertraktede tjenestekategoriene.
Den første rapporten med oversikt over anskaffelsene til FN-organisasjonene kom i 1984. I utgaven for 2017 er 40 slike organisasjoner representert. Anskaffelsene gjelder varer og tjenester som trengs i forbindelse med ulike operasjoner, prosjekter og program i regi av disse organisasjonene. Det er United Nations Office for Project Services (UNOPS) som har sammenstilt rapporten for 2017.
For sjette år på rad økte FNs anskaffelsesvolum i 2017. Det nådde 18,6 milliarder amerikanske dollar (eller godt over 150 milliarder norske kroner etter dagens kurs). Det er en økning på 5,1% fra 2016. Driveren bak økningen var først og fremst tjenestekjøp – opp 9,1%, mens økningen i varekjøp begrenset seg til 1%.
Størst økning
Økningen var størst i organisasjoner som FNs utviklingsprogram, UNOPS, helseorganisasjonen for land i Amerika og FNs matvareprogram. Til sammen sto de for nærmere 7 milliarder norske kroner i økte anskaffelser fra 2016 til 2017. Farmasiprodukter, vaksiner og prevensjonsmidler sto for den største økningen, fulgt av transport, posttjenester og lager i tillegg til mat og drikke.
FN kjøpte i fjor fra 223 land og territorier. Leverandører fra alle FNs 193 medlemsland var med. 123 land og territorier hadde et anskaffelsesvolum større enn om lag 80 millioner i norske kroner. Topp ti listen over leverandør-land toppes av USA, som økte sitt anskaffelsesvolum til FN med nær 10%. USA leverte varer og tjenester til FN for drøyt 14 milliarder i norske kroner i fjor og står for 9,4% av det totale FN-anskaffelsesvolumet.
Utviklingsland nr. 2 og 3
Tre land i kategorien utviklingsland er med på topp ti listen over fjorårets leverandører. India, De forente arabiske emirater og Kenya. De to førstnevnte er nr. 2 og 3 på listen. Til sammen utgjør de nærmere 12% av FNs samlede innkjøpsvolum i 2017.
Danmark ligger som nr. 9 på listen over anskaffelsesvolum, mens Norge er å finne på plass nr. 59 – nest best i Norden i så måte. Sverige er nr. 92, Finland 128 og Island 185.
Verdien av Norges leveranser til FN-systemet i 2017 var 54,74 millioner amerikanske dollar, dvs. nær 450 millioner norske kroner etter dagens kurs. Andelen er over årene gått ned med 10,6% og utgjør nå 0,29% av hele FNs anskaffelsesvolum i 2017.
Kjøper fra Norge
Det er 26 av FNs 40 organisasjoner som kjøpte varer og tjenester fra Norge. I følge FNs globale markedsplass er 267 norske selskaper registrert som potensielle leverandører til FN-systemet. På denne markedsplassen, UNGM, fins FN-kunngjøringer, kontraktstildelinger osv.
På varesiden er det elektriske systemkomponenter som utgjør det desidert største volumet fra norskregistrerte leverandører i 2017 – når det gjelder tjenester bygg og anlegg, hakk i hæl kommer imidlertid engineering- og forskningstjenester.
Blant leverandørene finner vi f.eks. NTNU, Emptor International AS, Marlink Enterprise AS, W. Giertsen Hallsystem AS, W. Giertsen Energy Solutions, O.B. Wiik, GC Rieber Compact AS, Universitetet i Oslo, DNV GL AS, A Aqua AS, IPG Intelligent Packaging Group AS.
Bli den første til å kommentere på "Norge neststørst i Norden når det gjelder salg til FN i 2017"