Den svenske regjeringen vil gjøre det obligatorisk for offentlige oppdragsgivere å stille krav om dyrevern og lite bruk av antibiotika når man kjøper animalsk mat. Dette kunngjorde civilminister Ardalan Shekarabi på en pressekonferanse nylig. Regjeringen har satt i gang en utredning av hvorledes den aktuelle lovgivningen skal utformes, bl.a. hensyn tatt til EU-retten og internasjonale engasjementer.
Da de nye anskaffelsesreglene trådte i kraft i Sverige 1. januar 2017 fikk offentlige oppdragsgivere større muligheter til å stille spesifikke krav til dyrevern i matanskaffelser. Dette gjøres i om lag 60% av tilfellene. Men det er for lite, mener regjeringen og på den bakgrunn settes arbeidet i gang med å gjøre det obligatorisk med slike krav.
Regjeringen sikter seg inn på å gjennomføre tiltak for å få en langsiktig bærekraftig matforsyning som kommer godt dyrehushold redusert klimapåvirkning til gode.
«Bedre kjøtt»
Det handler om en politikk for «bedre kjøtt», ifølge regjeringens terminologi. I omtalen av lovarbeidet unngår den svenske regjeringen å ta i bruk begrepet «svensk kjøtt» for ikke å irritere EU, skriver upphandling24.se. Det er fullt mulig innenfor EU-retten å innføre slike regler, den mulighetene benyttes også av andre land, sa sivilministeren på pressemøtet. Det finnes erfaringer fra miljø- og arbeidsrett når det gjelder å stile særskilte krav.
Sivilministeren mente det var et moralsk spørsmål å stille slike krav. Når de svenske bøndene er forpliktet til å følge visse krav til miljøstandard og dyrevern, er det rimelig å stille de samme kravene innenfor offentlige anskaffelser, mente han. Disse høye kravene skal ikke innebære en konkurranseulempe overfor utenlandske produsenter som ikke oppnår det samme høye nivået.
Viktig signal
De valg som gjøres ved en anskaffelse er et viktig signal fra den offentlige sektoren, sa sivilministeren, ifølge inkopsradet.se. I og med de regelendringene regjeringen sikter mot, kan Sverige gå i bresjen for redusert bruk av antibiotika også utenlands.
Bli den første til å kommentere på "Skal bli obligatorisk ved matkjøp å kreve dyrevern og lite antibiotikabruk"