Nye verktøy gir innkjøpere økt kraft i kampen mot arbeidslivskrim

Anbud365: Nye verktøy gir innkjøpere økt kraft i kampen mot arbeidslivskrimProsjektleder for utviklingen av den nye veiledningen og det nye risikostyringsverktøyet nye materiellet har vært Difis Anne Cathrine Jacobsen. På et seminar tidligere i dag presenterte hun de nye redskapene.

Skriv ut artikkelen

En konkret, praktisk rettet veiledning og et flunkende nytt risikostyringsverktøy tilbys nå av Difi. Det dreier seg om å følge opp forskriften for lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Dermed har alle landets offentlige innkjøpere fått et hendig redskap i kampen mot de useriøse arbeidslivet. Det dreier seg om risikovurdering, stille de rette kravene og gjennomføre god nok kontroll. På det siste har undersøkelser vist at det fortsatt er en vei å gå.

Den nye veiledningen ble presentert på et lanseringsseminar i regi av Difi tidligere i dag. Der deltok også statssekretær Morten Bakke i Arbeids- og sosialdepartementet. Han påpekte at dersom man skal lykkes med arbeidet med å demme opp for arbeidslivskriminalitet, må man bli bedre på å benytte offentlige anskaffelser. Og statsminister Erna Solberg har selv markert at offentlige anskaffelser er et viktig redskap for å bli kvitt de useriøse aktørene i arbeidslivet.

Denne marsjordren er avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi fullt ut på det rene med. Den nye veiledningen med risikostyringsverktøyet var et uttrykk for at dette ble tatt på alvor. Veiledningen er utviklet i tett dialog med innkjøpere som selv vet hvor skoen trykker, opplyste Strømsnes på seminaret. Den består av minimumskrav, slik at den også er tilpasset de mange offentlige virksomhetene som ikke har altfor stor kapasitet på offentlige anskaffelser.

For kommune-Norge

Prosjektleder for utviklingen av det nye materiellet har vært Difis Anne Cathrine Jacobsen. Foruten Difi har KS og Arbeids- og sosialdepartementet bidratt. Den primære målgruppen er kommunale og fylkeskommunale innkjøpere, men andre kan selvsagt også dra nytte av veiledningen og risikostyringsverktøyet, som er nettbasert og dynamisk, og omfatter risikovurdering og kontroll.

Her får du vite hva regelverket krever, hvordan kravene kan etterleves, og hvordan man gjør en risikovurdering. Hvordan gjennomføre en kontroll får du også rede på i veiledningen, som dessuten har konkrete tips og råd til hjelp i de ulike fasene. For både risiko- og kontrollfasen, fortalte Jacobsen, inneholder veiledningen så vel obs- som sjekklister.

Risikostyringsverktøy

Når det gjelder risikostyringsverktøyet, som er helt nytt, er det hjelp å få til å vurdere risiko for brudd på forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Sjekklister fins til bruk for å sikre etterlevelse av forskriften, og man får hjelp til å prioritere hvilke kontrakter som ar aktuelle å kontrollere. Det er dessuten muligheter for å lagre informasjon om leverandøren.

Difi har i tillegg etablert fem risikogrupper og vektet disse, slik at man av dette kan få ut en risikoscore. På den måten får brukerne oppsummerende anbefalinger fra Difi.

Kontrollen er dokumentasjonsgjennomgang. I veiledningen er det sjekkliste for slik kontroll, og man kan lage rapport som gir oversikt over risikovurdering, kontrollen og risikoscore i den aktuelle anskaffelsen.

Kontroll skal dokumenteres

En gjennomført kontroll av lønns- og arbeidsvilkår skal dokumenteres etter reglene i forvaltningsloven og arkivloven. Difi anbefaler at det lages et skriftlig notat eller en rapport etter at kontrollen er avsluttet. Denne rapporten vil, sammen med en skriftlig risikovurdering, vise at man har ivaretatt kontrollplikten etter forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

Rapporten kan også ligge til grunn for fremtidige kontroller, og som en erfaring som kan benyttes i fremtidige risikovurderinger av kontraktsforhold med denne leverandøren. Rapporten kan også legges til grunn hvis man vurderer å avvise leverandøren ved senere anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Nye verktøy gir innkjøpere økt kraft i kampen mot arbeidslivskrim"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.