Difi ønsker innspill om miljø og samfunnsansvar ved kjøp av mat og drikke. De første høringsuttalelsene til utkast til forskrift om e-faktura i offentlige anskaffelser er kommet, og svenskene er i gang med en pilotstudie for å bidra til bedre innkjøpsstatistikk. Nye Veier varslet nye prosjekter verd i alt om lag 20 mrd på sin leverandørkonferanse, og Norge, Danmark og Island møtes for å drøfte en ny nordisk legemiddelanskaffelse. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Anskaffelser av bærekraftig mat og drikke
Hver dag serveres mange tusen måltider i offentlig sektor – det være seg i kantinene på arbeidsplassen, på sykehjemmene eller i barnehagene. Difi skal bidra til at offentlige innkjøpere tar hensyn til miljø og samfunnsansvar i anskaffelser av mat og drikke.
E-faktura (I): Ja til Difi-kontroll
E-faktura (II): Advarer mot unntak
I stor grad er det offentlige instanser som henger etter når det gjelder utsendelse av EHF. Et mer tvingende krav om EHF fra mottakers side vil nødvendigvis også måtte gjelde det offentlige som utsteder. Viktig at det ikke gjøres unntak, poengterer At Work Systems AS – aksesspunkt og leverandør av fakturaflytsystemer i en høringsuttalelse.
Verdens dypeste tunnel klar for markedet
En av Norges største anleggskontrakter – Kvitsøyentreprisen på Rogfast – skal ut i markedet i løpet av oktober. – Dette er en Vegvesenets største kontrakter noen gang, og en meget krevende oppgave å løse. Anslått verdi er i størrelsesorden 3 til 3,5 milliarder kroner, opplyser avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet til vegnett.no.
Invitasjon til nordisk legemiddel-anbud
28.september møtes representanter fra Norge, Danmark og Island i København. Det gjelder et dialogmøte i København på en nordisk anskaffelse på legemiddelområdet.
Tester teknisk totalentreprise
Ved byggingen av Bergen akuttsenter for ungdom mellom 15 og 18 år har Statsbygg for første gang inngått en egen totalentreprise for byggautomasjon. Sentret bygges for Bufetat, på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet. Det tar hensyn til Bufetats ønsker om tekniske løsninger for å gjøre hverdagen for brukere og drift enklere.
Prising av kjøp fra private
Vil helseministeren sørge at det i fremtiden settes krav til åpenhet om pris når offentlige sykehus kjøper tjenester av private, lød spørsmålet fra Stortinget. Åpenhet på pris må følge det konkurranseregelverket Stortinget har vedtatt, og jeg kan ikke pålegge helseregionene å bryte norsk lov, svarte helseminister Bent Høie.
Nye Veier med nye milliardprosjekter
Nye Veier hadde nylig leverandørkonferanse og presenterte nylig sine kommende prosjekter for flere enn 250 fremmøtte norske og utenlandske entreprenører, underleverandører og rådgivere. Nye Veier vil samarbeide med aktører som fokuserer på miljø og klima, innovasjon og effektiv drift. Prosjektene har en totalverdi på nær 20 mrd.
Utsatt oppstart av LAR-avtale
Sykehusinnkjøp HF, divisjon legemidler, har gjennomført et anbud på LAR-legemidler (LAR = legemiddelassistert rehabilitering). Dette er første gang et slikt anbud gjennomføres, og første del av avtalen skulle egentlig tre i kraft 1. oktober. Men det er nå tatt en beslutning om at hele avtalen trer i kraft samtidig 1. februar 2019.
Hevet kontrakten, overrasket over dom
Statens vegvesen er overrasket over dommen i Hålogaland lagmannsrett, som har kommet til at vilkårene for å heve kontrakten med det spanske entreprenørselskapet OSSA ikke var oppfylt. OSSA hadde oppdraget med å bygge Sørkjostunnelen på E6 i Troms, men i mars 2015 hevet vegvesenet kontrakten på grunn av manglende framdrift.
Pilotstudie for bedre innkjøpsstatistikk
Upphandlingsmyndigheten skal gjennomføre en pilotstudie om hvilke opplysninger om anskaffelsesverdiene som er egnet og mulig å samle inn som underlag for statistikk. Nå begynner kartleggingsfasen som gjennomføres i samarbeid med syv offentlige oppdragsgivere.
Statlig servicekontor og innkjøpsreglene (I)
Det er uklart om anskaffelsesreglene må legges til grunn ved utveksling av avrer og tjenester mellom statlige myndigheter, skriver Konkurrensverket i en høringsuttalelse til utredningen om etablering av et statlig servicekontor.
Statlig servicekontor og innkjøpsreglene (II)
I sin høringsuttalelse til forslaget om etablering av et statlig servicesenter i Sverige, mener Upphandlingsmyndigheten at forslaget er ok. Selv om rettstilstanden er usikker, vurder de det dithen at en slik ordning ikke strider mot anskaffelsesreglene ettersom det ikke oppstår plikt til å kjøpe.
Britiske anskaffelser etter Brexit
En av de ledende eksperter på offentlige anskaffelser, professor Sue Arrowsmith, skal 11. oktober fremlegge en detaljert analyse av Verdenshandelsorganisasjonens avtale om offentlige anskaffelser. Etter Brexit kan denne danne grunnlaget for Storbritannias nye anskaffelsesregime. Dette skriver hun på sin LinkedIn-side.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 14. september"