Nå får alle offentlige innkjøpere oppdaterte anbefalinger for å sikre seriøsitet i anskaffelsene, og man kan forsterke bestemmelsene der man finner det nødvendig. Det sier Fellesforbundets forbundssekretær Per Skau i en kommentar til at de såkalte seriøsitetsbestemmelsene nå er revidert. Dette er bestemmelser som forutsetningsvis skal benyttes i sin helhet som et vedlegg til og en del av kontrakten.
Seriøsitetsbestemmelsene ble lansert i 2015. De er nå revidert som en følge av ny lov og forskrift om offentlige anskaffelser. Fellesforbundet, Byggenæringens Landsforening (BNL), Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon i Norge (KS) og Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) står sammen bak nye seriøsitetsbestemmelser for bygg- og anleggskontrakter.
– De omforente seriøsitetsbestemmelsene er ikke til hinder for lokale seriøsitetskrav, men vi anbefaler offentlige oppdragsgivere å bruke de oppdaterte seriøsitetsbestemmelsene i bygg- og anleggsanskaffelser. Bred oppslutning om bestemmelsene og lik praktisering vil bidra til forutsigbarhet og seriøsitet i offentlige bygg- og anleggsprosjekter, sier seniorrådgiver Anne Cathrine Jacobsen i Difi.
Sikre større forutsigbarhet
– Det offentlige kjøper bygg- og anleggstjenester for omkring 200 milliarder hvert år. De omforente seriøsitetsbestemmelsene vil heve terskelen for hvilke bedrifter som kan delta i offentlige konkurranser – og det vil bidra til å utestenge useriøse aktører. Hensikten er å sikre større forutsigbarhet, bedre kvaliteten på det som bygges, og fremme en ryddig og seriøs næring for både de ansatte og for bedriftene. Bestemmelsene skal ikke være et hinder for lokale seriøsitetskrav, sier Jon Sandnes, adm. dir. I BNL.
– Det er veldig positivt for både samfunnet og byggenæringen med oppdaterte og omforente seriøsitetsbestemmelser. Nå får alle offentlige innkjøpere oppdaterte anbefalinger for å sikre seriøsitet i anskaffelsene, og man kan forsterke bestemmelsene der man finner det nødvendig, sier Fellesforbundets forbundssekretær Per Skau.
Justerer lærlingklausulen
Partene har også blitt enige om å justere lærlingklausulen i tråd med det nye anskaffelsesregelverket. For å gjøre det enklere å nå målet om flere lærlinger innenfor bygg- og anleggsnæringen og sikre nødvendig rekruttering til bransjen og utdanning av fagarbeidere i Norge, inneholder bestemmelsene et krav om at minst syv prosent av de arbeidede timer utføres av lærling innenfor bygg- og anleggsfagene. Kontraktsbestemmelsen åpner opp for at denne prosentsatsen kan justeres.
Seriøsitetsbestemmelsene innebærer krav til lønns- og arbeidsvilkår, HMS-kort, krav om faglærte håndverkere og lærlinger i prosjektene, sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) og begrensninger i adgangen til bruk av underleverandører mv. Bestemmelsene sikrer også adgang til kontroll av at kravene etterleves.
Bli den første til å kommentere på "Oppdaterte kontraktsbestemmelser for å sikre seriøsitet i bygg og anlegg"