Bergen kommune stiller seg spørrende til om en matvaregrossist har kompetanse til å lage menyplan ut fra årstidsvariasjon og lokal mattradisjon. Dette fremgår av kommunens høringsuttalelse til et forslag til mal ved kjøp av matvarer etc. I forslaget heter det at dersom det er aktuelt, be om en plan, evt en menyplan (eks 4-8 uker) for å synliggjøre ivaretakelse av årstidsvariasjon og lokal mattradisjon.
Bergen kommune mener det er svært positivt at Helsedirektoratet utvikler en slik mal. Tilgang på sunn og god mat er grunnleggende for utvikling og god helse hos folk i alle aldre, heter det i høringsuttalelsen, og kommunen er opptatt av å legge til rette for et variert og sunt kosthold i befolkningen.
Ernæringsfaglig kompetanse
Blant punktene som kommunen har merknader til, er «Tilbyder som selv produserer ferdige måltider/menyer forventes å ha mat- og/eller ernæringsfaglig kompetanse i egen virksomhet (mest aktuelt for kantine-/cateringleveranser).» I kravet bør det utdypes hvilken mat- og/eller ernæringsfaglig kompetanse som forventes, kommenterer Bergen kommune.
Følgende krav reiser en rekke spørsmål fra Bergen kommune sin side: «Produkter/måltider skal ha god smak, lukt og konsistens (sensorikk) i henhold til vanlige normer og forventninger relatert til det enkelte produkt.» Hva skal i så fall smakes? Hvor stor andel av sortimentet er det? Hvordan skal en smakstest foregå, og hva er beregnet som et pluss? Dette må være forutsigbart for at det skal inngå som et legitimt tildelingskriterium, konstaterer kommunen i sin høringsuttalelse.
Næringsdeklarasjon eller produktblad?
Også et annet krav i forslag til mal reiser spørsmål: «Tilbyder skal levere næringsdeklarasjon på alle produkter, samt for ferdig tilberedt vare der det er aktuelt.» Skal næringsdeklarasjon være på pakken eller er det tilstrekkelig at leverandør sender med et produktblad, spør kommunen.
Et av kravene som kan være vanskelig å beregne og imøtekomme, ifølge Bergen kommune er: «For produkter og/eller måltider som ikke omfattes av Nøkkelhullforskriften, vil foretrekkes, når relevant, varianter med forholdsmessig mindre mettet fett, salt og sukker og/eller mer fiber enn andre varianter i markedet.»
Menyplan
Bergen kommune har også en kommentar til: «Dersom aktuelt, be om en plan, evt en menyplan (eks 4-8 uker) for å synliggjøre ivaretakelse av årstidsvariasjon og lokal mattradisjon.»:
– Vanligvis er det i denne type avtaler et standardsortiment med varer, likt som i en dagligvarebutikk. De som handler varene, tar selv valget om hva de skal lage av varene. Ivaretagelse av lokale mattradisjoner er mer aktuelt i en middagsavtale hvor man får servert en ferdig rett. Årstidsvariasjon kan være aktuelt i en type middagsavtale dersom den inneholder sesongprodukter med frukt/ grønt o.l. Bergen kommune stiller seg dermed spørrende til om en matvaregrossist har kompetanse til å lage menyplan ut fra årstidsvariasjon og lokal mattradisjon.
Bli den første til å kommentere på "Bergen-tvil om en matvaregrossist kan lage menyplan etter lokal mattradisjon"