Rett før jul i 2018 ble en ny, harmonisert EU-standard om universell utforming i offentlige anskaffelser. Det aktuelle direktivet skal være nedfelt i norsk lovgivningen innen 1. juli neste år. Det betyr at nye krav til universell utforming vil gjelde for virksomhetene fra samme tidspunkt, ifølge standard.no. Det enkelte land kan gjerne kan innføre strengere krav, men det er ikke tillatt å senke kravene og sette lavere mål enn det som fremgår av direktivet.
EUs direktiv om universell utforming av offentlige nettsteder og mobilapplikasjoner, understreker at tilgjengelige løsninger er sentrale for å gi alle brukere mulighet til å samhandle på Internett.
Direktivet er fulgt opp av standardiseringsorganisasjonene i Europa og arbeidet har resulterte i den europeiske standarden NS-EN 301549:2015 Tilgjengelighetskrav som er relevante for offentlig anskaffelse av IKT-produkter og -tjenester i Europa.
Standarden retter seg særlig mot nettsider og mobilapplikasjoner som brukes i det offentlige. Offentlige anskaffelser er en stor markedsaktivitet i det norske samfunnet, og derfor en viktig kanal for sikre universell utforming av varer og tjenester som omsettes på det nasjonale markedet.
Skjerpede krav
I følge regjeringen.no skal direktivet være implementert i norsk regelverk fra og med 1. juli i år. Det betyr at nye krav vil gjelde for virksomhetene fra 1. juli neste år.
Dette er et minimumsdirektiv. Det vil si at det enkelte land gjerne kan innføre strengere krav. Det er imidlertid ikke tillatt å senke kravene og sette lavere mål enn det som fremgår av direktivet.
Avgjørende for alle
Sett fra brukerens side er tilgjengelighet viktigere enn noensinne. Utviklingen går mot stadig flere løsninger som er nett- og mobilbaserte. Nettbaserte løsninger omfatter banktjenester, handel, offentlige tjenester, sosial kommunikasjon osv. Faren for samfunnsmessig eksklusjon er overhengende dersom de tekniske løsningene ikke er universelt utformet.
Universell utforming er avgjørende for alle, ikke bare personer med nedsatt funksjonsevne. Det gir gevinst til næringer som gjennom tilgjengelige nettløsninger når bredere brukergrupper, og ved det får et større nedslagsfelt.
Dette handler ikke bare om tekniske standarder, nettarkitektur og utforming, men også om politisk vilje og moralske forpliktelser uttaler Europakommisjonen.
Bli den første til å kommentere på "Nye krav om universell utforming ved offentlige anskaffelser fra 1. juli 2020"