Søsterorganisasjonen til KS i Sverige vil ha norske tilstander i regelverket for offentlige anskaffelser under EU/EØS-terskelverdiene. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) er fascinert av at anskaffelsesregelverket bare skal gjelde over 100 000 NO og de vil at grensen for direkteanskaffelser bør heves fra dagens svenske på ca. 600 000 til norske 1,1 mill. Det vil virkelig være forenkling, konstaterer den svenske organisasjonen.
Innstillingen fra den svenske Förenklingsutredningen forelå i juni i fjor. SKL er positiv til forslagene om forenkling av regelverket under terskelverdiene, heter det i høringsuttalelsen, ettersom flesteparten av anskaffelsene gjøres under disse tersklene, har utformingen av bestemmelsene stor betydning for kommuner og regioner.
I uttalelsen vier SKL stor oppmerksomhet til direkteanskaffelser. De vil ikke ha grensene for slike anskaffelser angitt i selve lovteksten, fordi da er det Riksdagen som må inn for å endre grensene. Det er unødig tungvint, heter det, og man risikerer da også av grensen ikke oppdateres så ofte som den burde.
Vil heve grensen for direkteanskaffelser
Imidlertid finner de gode grunner for at grensen for slike anskaffelser bør heves. Gjeldende grense ligger på litt under 600 000 svenske kroner i den loven som gjelder vanlige anskaffelser gjort av offentlig forvaltning. Denne bør heves betydelig, skriver SKL, som har fenget interesse for norske tilstander. Den norske direkteanskaffelses-grensen på 1,1 mill NOK kan være retningsgivende også i Sverige, heter det.
En slik heving vil være en virkelig forenkling og bidra til en reduksjon av de administrative kostnadene for små anskaffelser. Den tiden man sparer her, kan i stedet benyttes til store anskaffelser, påpeker SKL, som også mener at det norske systemet med at anskaffelsesreglene bare gjelder for anskaffelser som overstiger 100 000 NOK er en interessant måte å forenkle regelverket på. Dette bør overveies i Sverige også.
Ikke egne prinsipper for direkteanskaffelser
SKL stiller seg også bak utredningens forslag om at de anskaffelsesrettslige prinsippene ikke skal gjelde for direkteanskaffelse dersom anskaffelsen ikke er av interesse for leverandører etablert i andre EU-/EØS-stater. På den annen siden stiller SKL spørsmål ved forslaget om spesielle prinsipper for direkteanskaffelser, som de mener gjør regelverket mer kronglete.
I forslaget fra utredningen tydeliggjøres det i lovteksten at det er viktig med dialog i anskaffelsene, ikke minst fordi det tidvis forekommer en oppfatning at slik dialog ikke er tillatt. Det må imidlertid klargjøres i lovtekstens motiv at slik dialog også er tillatt over terskelverdiene.
Komplettering og rettelse av tilbud
Likeledes er SKL opptatt av at reglene for komplettering og rettelse av tilbud blir mer generøse. Domstolene er svært restriktive på dette området og det kan føre til at den leverandøren som er best på å levere tilbud vinner en anskaffelse og ikke den som har levert det beste tilbudet.
Bli den første til å kommentere på "Vil ha norske regelgrenser innført i svensk anskaffelses-lovgivning"