Går til angrep på de mange annulleringer i danske anbudskonkurranser

Anbud365: Går til angrep på de mange annulleringer i danske anbudskonkurranserReglene for hvorledes kommunene skal beregne den forventede omsetningen i et anbud med rammeavtale bør derfor skjerpes for å kunne treffe mer presist. Dessuten bør kommunene følge nøye med på forbruket på en rammeavtale underveis i kontraktsperioden, krever Dansk Erhverv, her ved markedssjef Morten Jung.

Skriv ut artikkelen

Antall annulleringer av kommunale anbudskonkurranser må ned, og kommunene må bli flinkere til å anslå omsetningen på sine rammeavtaler. Det er hovedkrav fra leverandører til revisjonen av den danske anskaffelseslovgivningen. Leverandørene har sett seg lei på at kommunene annullerer og deretter selv overtar oppdraget. Likeledes reagerer man på at kommunene bommer så mye som opptil drøyt 180% på sine omsetningsanslag for rammeavtaler. Toleransegrensen bør ligge mellom +/-15%, heter det i en høringsuttalelse.

For noen måneder siden inviterte erhvervsminister Rasmus Jarlov til en høringsrunde for å få vurdering av om den danske loven for offentlige anskaffelser har hatt den tilsiktede virkning.
Blant dem som har meldt seg på med synspunkter, er næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv, som har mange leverandører til det offentlige i sin medlemsmasse. Tempoet i bruken av de mer fleksible anskaffelsesformene må speedes opp, heter det, og kommunenes trang til å annullere egne anbudskonkurranser midt i prosessen for selv å ta seg av oppgaven, som private hittil har løst, må bremses, krever organisasjonen.

Bruk av rammeavtaler

Men de er også opptatt av bruken av rammeavtaler, der de viser til en stikkprøve de har foretatt blant landets kommuner. Det viser seg at kommunene ofte bommer når de skal anslå mulig omsetning på disse avtalene. I ett tilfelle havnet innkjøpsavdelingen i en av kommunene 22% under den forventede omsetning, i et annet tilfelle ble omsetningen 183% høyere enn det forventede anslag.

Dansk Erhverv påpeker at det ikke er noen som forlanger at estimatet skal treffe 100%, men det er rimelig å forvente en variasjon mellom +/-15%, heter det. Uansett om kommunene treffer over eller under det forventede, svekker det konkurransen og dermed kommunenes mulighet for å få den beste kvalitet til prisen, fremholder leverandør-organisasjonen. Prisene i et anbud avhenger i høy grad av omsetningens størrelse, og både for små og store overslag kan gjøre at leverandører avholder seg fra å komme med tilbud.

Mangler oversikt

I høringsuttalelsen poengterer organisasjonen at de mener kommunene ofte slett ikke har oversikt over den faktiske omsetningen på sine rammeavtaler, hverken mens de løper eller når de er utløpt. Reglene for hvorledes kommunene skal beregne den forventede omsetningen i et anbud med rammeavtale bør derfor skjerpes for å kunne treffe mer presist. Dessuten bør kommunene følge nøye med på forbruket på en rammeavtale underveis i kontraktsperioden, krever Dansk Erhverv.

Når det gjelder annulleringer viser organisasjonen til en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen som peker på tre avgjørende årsaker til de mange annulleringene i kommune-Danmark. Det er feil i konkurransedokumentene, for lite konkurranse om oppdraget og behovet for å endre i det konkrete anbudet underveis i anskaffelsesprosessen.

Be om innsyn!

Dansk Erhverv melder at kommunenes annulleringer er en rød tråd gjennom de mange henvendelsene organisasjonen får fra sine medlemmer. Vanligvis, heter det, tar kommunene slev over oppdraget – på et meget løst grunnlag, ifølge Dansk Erhverv, som oppfordrer tilbyderne etter en annullering å be om innsyn og på den måten etterprøve det grunnlaget som kommunene benytter når de selv tar over etter en annullert konkurranse.
I tillegg til å oppnå færre annulleringer, ønsker Dansk Erhverv å øke bruken av markedsdialog når en anskaffelse forberedes, fremgår det av høringsuttalelsen.

Bli den første til å kommentere på "Går til angrep på de mange annulleringer i danske anbudskonkurranser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.