Med det nye regelverket for offentlige anskaffelser kommer innovasjonspartnerskap. Den nye prosedyren gjør det enklere å utvikle reell innovasjon. Konkurranse med forhandling anbefales dersom innovasjonspartnerskap skal etableres. Men, glem ikke de små virksomhetene og gründerne, så still ikke altfor tøffe krav!
Rådgiver Jan Henrik Skogen, i Nærings- og fiskeridepartementet opplyste at innovasjonspartnerskap regulerer både konkurransen og selve kontrakten. I den kommende forskriften vil derfor innovasjonspartnerskap bli omtalt både under kapitlet om planlegging og om gjennomføring av kontrakten.
Bakgrunnen for den nye prosedyren er et behov for mer strategisk bruk av offentlige anskaffelser til å fremme innovasjon. Målet er en bedre bruk av offentlige midler, og oppnå bredere økonomiske, miljømessige og samfunnsmessige fordeler.
Prekommersielle anskaffelser
Under dagens regelverk er det noen som benytter prekommersielle anskaffelser. Ulempen, sa Skogen, er at oppdragsgivere ikke kan benytte det ferdige produktet, men først må gjennomføre en ny konkurranse. Innovasjonspartnerskapet gjør det mulig å kombinere alt i en kontrakt.
Den nye prosedyren skal kunne benyttes når en oppdragsgiver har behov for å utvikle noe nytt – kravet er reell innovasjon. I EU-direktivet som ligger til grunn for prosedyren er det en egen definisjon. Det må dreie seg om nye eller klart forbedrede produkter eller prosesser.
Grundige markedsundersøkelser
Skogen understreket behovet for grundige markedsundersøkelser i forkant. Dette blir tydeliggjort i de nye forskriftene. I konkurransegrunnlaget må behovet for den innovative ytelsen fremstilles med tilstrekkelig klarhet. Det er mulig å inngå partnerskap med en eller flere partnere som gjennomfører separate forsknings- og utviklingsoppdrag. Hva oppdragsgiver i så måte ønsker, må avklares i forkant.
Konkurranse med forhandlinger er en anbefalt prosedyre å benytte dersom det skal gjøres kontrakt om innovasjonspartnerskap. Kravene må ikke være så strenge at små virksomheter og/eller gründere ikke når opp i konkurransen. I kvalifikasjonskravene bør inngå krav som gjelder forskning og utvikling, inkludert utvikling og gjennomføring av innovative anskaffelser.
Redskap for verdiskaping
Direktør Ingebjørg Harto i NHO la i sin velkomsttale vekt på at offentlige anskaffelser er et redskap for verdiskaping. Forenkling og åpenhet står sentralt. Medlemsbedriftenes innspill er avgjørende når NHO lager sin poltikk, sa hun, og her løftes krav om åpenhet fram.
Innføring av en ny egenerklæring er en stor forenkling så vel innkjøpere som leverandørene, fremholdt Harto. NHO støtter ikke den nye prosedyren for nasjonale anskaffelser. Spillereglene må være kjent på forhånd, ikke avgjøres av oppdragsgivere etter at tilbudene er levert.
Pådriver for innovative anskaffelser
Harto mente også at offentlig sektor bør og kan være en pådriver for innovative anskaffelser. Hvis man utnytter innovasjonskraften vil det ha stor betydning, sa hun. NHO går inn for at det etableres en søknadsbasert ordning – prøveordning først – for spesielle innovasjoner – grønne innkjøp, helse mm. Dessuten tok hun til orde for at det nå er på tide med en ny, ambisiøs strategi offentlige anskaffelser, og hun anbefalte at regjeringen bør legge fram en stortingsmelding om dette.
Bli den første til å kommentere på "NHO-konferansen: Nå kommer innovasjonspartnerskapene"