Det er god skikk og bruk å stille opp som referanse. Vi vil svikte samfunnsoppdraget dersom vi sier nei til å være referanse. Dette er svaret fra to erfarne innkjøpsledere – hhv Øystein Sætrang i Hedmark fylkeskommune og Jacob M. Landsvik ved Universitetet i Oslo. Bakgrunnen er at Anbud365 har invitert sitt kommentatorkorps til synspunkter på om en innkjøper bør stille som referanse eller ei. De legger imidlertid begge til at det vel egentlig er de som mottar varen og leveransene som skal involveres.
I en henvendelse til Nærings- og fiskeridepartementet kommer Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) med en del forslag til oppfølging av den nylig behandlede stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser (Meld. St.22 (2018 – 2019) Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser). De skriver bl.a. at en rekke offentlige innkjøpere, også statlige, har kontraktsbetingelser om at de ikke skal brukes som referanse uten at dette er avtalt på forhånd. Sistnevnte, fremholder RIF, fremstår som et paradoks når de samme offentlige innkjøpere i sine standard konkurransegrunnlag ber om referanser fra andre. De tar så til orde for at departementet bør ved instruks, tillegg til sin veileder om regelverket, eventuelt regelfeste, at offentlige innkjøpere ikke kan nekte å være referanse for tilbydere i anskaffelser for andre offentlige aktører.
Anbud365 har invitert sitt kommentatorkorps til å mene noe om temaet, og her er de første svarene:
Jacob M Landsvik, innkjøpssjef, Universitetet i Oslo:
Som universitet har vi som oppdrag å dele kunnskap og erfaringer. Etter vår vurdering så vil UiO svikte samfunnsoppdraget dersom vi sier nei til å være referanse. Når vi ber om referanser, bør vi også selv være referanser.
Normalt sett så er det vel de som mottar varen og leveransene som skal involveres. UiO har åpnet for at samtlige brukere av alle avtalene kan gi tilbakemelding vedr leverandørens oppfyllelse av sine forpliktelser. Disse tilbakemeldingene benyttes både i oppfølgingsmøter med leverandørene og som bakgrunn for referanser.
Vår hovedregel er allikevel at vi ikke skal benyttes som referanse uten å være forespurt.
Øystein Sætrang, innkjøpsleder Eiendom og innkjøp, Hedmark fylkeskommune:
Referanseinnhenting kan være en viktig del av kvalifiseringen, spesielt når tilbyder er ukjent for oppdragsgiver. Oppdragsgiver bør dog ikke innhente flere referanser enn nødvendig, da det er arbeidskrevende for de som skal svare på henvendelsene. Jeg tenker at det er god skikk og bruk å stille opp som referanse. Det kan være viktig for vår leverandør. Å stille opp er dermed et bidrag i god oppdragsgiver-/leverandørrelasjon.
En annen ting er at vi som innkjøpere som regel ikke selv er brukere av leverandørens varer/tjenester, så forespørsel om referanser må ofte sendes videre internt til en aktiv bruker.
Bli den første til å kommentere på "Anbud365-kommentatorer: Ja til å stille som referanser"