Tre av ti svenske tilbydere i offentlige anbudskonkurranser mener de har tapt kontrakten på grunn av korrupsjon. Det viser en fersk undersøkelse i regi av EU-kommisjonen. EU-gjennomsnittet viser at seks av ti foretak tror at skreddersydde kravspesifikasjoner og «conflict of interest» under evalueringen er utbredt.
I september og oktober i fjor gjorde EU-kommisjonen telefonintervjuer med 7722 bedrifter i sine 28 medlemsland. Dette materialet danner grunnlaget for rapporten om næringslivets holdning til korrupsjon. Norge er ikke med i undersøkelsen, men ved å se på hva svensk næringsliv har for synspunkter på korrupsjon, kan vi kanskje få en pekepinn på hvordan det står til hos oss.
Over 60% i EU-undersøkelsen mener at korrupsjon er utbredt i sine land – 30% i Sverige. I vårt naboland svarer imidlertid nær ni av ti at de ikke tror det er et problem i forretningslivet. Imidlertid er det tre av ti som hevder at de har tapt en kontrakt i en offentlig anbudskonkurranse på grunn av korrupsjon.
Skreddersydde kravspesifikasjoner
På europeisk basis er det nær 60% som peker på skreddersydde kravspesifikasjoner beregnet for bestemte selskaper som omfattende anskaffelsespraksis i det offentlige. Godt halvparten av de som svarte, mener også at interessekonflikter i forbindelse med evaluering er omfattende.
Det er de største og de minste bedriftene som i høyest grad tror at korrupsjon har hindret dem i å vinne offentlige anbudskonkurranser de tre siste årene. Det gjelder europeisk næringsliv samlet sett. 34% av de som tror det, er foretak med mellom 1 og 9 ansatte – 36% av selskap med mer enn 250 ansatte hevder dette.
Gaver og/eller reiser
45% av svensk næringsliv trekker frem gaver eller reise i bytte med en tjeneste er den vanligste korrupsjonsformen – for Europa som helhet er denne andelen i snitt 27%. Når det gjelder tildeling av kontrakter til venner, kjente, familie osv. mer halvparten av de svenske selskapene at det er vanlig i forretninger. EU-snittet er her 45%.
Kontakten med politikere oppleves også som problematisk. Drøyt halvparten av svenske foretak tror at nære relasjoner mellom næringsliv og politikere gir grobunn for korrupsjon. Litt under 60% mener dessuten at det er lite trolig at korrupte selskap blir domfelt eller bøtelagt, og bare halvparten tror at korrupte handlinger fører til anmeldelse.
På EU-nivå viser undersøkelsen at mer enn halvparten av de spurte foretakene tror at korrupsjon er utbredt i offentlige anskaffelser i eget land.
Bli den første til å kommentere på "Hver tredje svenske tilbyder sier de har tapt kontrakt grunnet korrupsjon"