Kritisk for leverandører av sårt tiltrengt medisinsk utstyr

Anbud365: Kritisk for leverandører av sårt tiltrengt medisinsk utstyrAtle Hunstad, administrerende direktør i Melanor, påpeker at dagens kontrakter dikteres av offentlige innkjøpere, og at disse kontraktene er ubalanserte og legger urimelig stor risiko på leverandørene.

Skriv ut artikkelen

Dersom det ikke åpnes for at leverandørene av medisinsk utstyr får valutajusteringer, vil konsekvensene bli at en rekke av Melanors medlemsbedrifter får store økonomiske utfordringer og at de går over ende. Melanor krever derfor at myndighetene åpner for valutajusteringer i alle kontrakter inngått mellom offentlige oppdragsgivere og leverandører.

Melanor er bransjeorganisasjonen for virksomheter som utvikler og leverer medisinsk utstyr, laboratorieutstyr og hjelpemidler i det norske markedet. Den representerer om lag 150 medlemsbedrifter og 3000 medarbeidere over hele landet. I forbindelse med koronakrisen er den etablerte medtek- og lab-bransjen blant dem som står på døgnet rundt for å levere.

Norge har i dag en etablert medtek- og lab-bransje som ønsker å levere utstyr under koronakrisen, men som får enorme utfordringer fordi de nektes valutajustering av Sykehusinnkjøp, Statsbygg og andre offentlige innkjøpere, heter det i en pressemelding.

Kveler bransjen

– Dagens valutabestemmelser kveler den etablerte bransjen. Valutabestemmelsene i de gjeldende kontraktene gjør det tilnærmet umulig for bedrifter å kunne levere uten at det medfører tap, og er katastrofalt dersom de har kapasitet til å kunne levere ekstra mye av utstyret som trengs i dagens krisesituasjon, sier Atle Hunstad, administrerende direktør i Melanor.

Det er nå en ekstraordinær valutasituasjon med historisk lav kronekurs, noe som gir svært høye kostnader for leverandører i eksisterende kontraktsforhold hvor det ikke gis mulighet for å justere pris basert på endring i valutakurs.

Urimelig stor leverandør-risiko

Melanor påpeker at dagens kontrakter dikteres av offentlige innkjøpere. Disse kontraktene er ubalanserte og legger urimelig stor risiko på leverandørene. Når helsetjenesten er eneste kunde i markedet ser imidlertid leverandørene seg nødt til å godta klart urimelige kontraktsvilkår. I dagens ekstraordinære situasjon er utslaget av slike ubalanserte kontraktsvilkår åpenbare.

Melanor har også sendt brev til de fire regionale helseforetakene der de gjør rede for koronakrisens konsekvenser for leverandører av medisinsk utstyr og laboratorieutstyr til helseforetakene. Situasjonen er svært alvorlig og sykehusene vil i løpet av kort tid kunne miste deler av eksisterende forsyningskjede for kvalitetsutstyr, om intet skjer, heter det bl.a. i brevet..

Bli den første til å kommentere på "Kritisk for leverandører av sårt tiltrengt medisinsk utstyr"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.