Anskaffelseskrøll for svensk «covid19-app» – ulovlig direktekjøp?

Skriv ut artikkelen

Svenske anskaffelseseksperter stiller seg tvilende om en offentlig «covid19-app» er anskaffet på en korrekt måte. Direkteanskaffelse ble brukt fordi det hastet så. Det minner heller om et mer langsiktig prosjekt, sier anskaffelsesekspertene. App’en er for øvrig stoppet av svenske helsemyndigheter, samtidig som den også har fått kritikk fra menneskerettighets- og IT-eksperter: Et amerikansk selskap tar seg av skylagring av informasjon fra app’en. Det betyr at USA kan få del av svenskers helseinformasjon.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Folkhälsomyndigheten og Socialstyrelsen har over tid samarbeidet om få utviklet et digitalt verktøy med formål å kartlegge symptom på covid19 og svenskers atferdsendringer som følge av pandemien. Verktøyet, også i Sverige kalt en «app», er nå stoppet av Folkhälsomyndigheten, men kontrakten med Platform24 Healthcare – et privat helseteknikkforetak – løper fortsatt. Total kontraktsverdi er om lag 15 mill.

Leverandøren benytter seg av en skytjeneste fra Amazon Web Service, som eies av nettgiganten Amazon. Det fremgår av avtalen, ifølge Arbetaren, at all lagring skal skje i Sverige, men amerikansk lovgivning – CLOUD Act – innebærer at USA har rett til å kreve informasjon og data fra serverne. Sikkerhetsrisikoen er kritisert av menneskerettighetsforsvarere og IT-eksperter, men også i svenske regjeringskretser skal man ha strilt seg spørrende til prosjektet.

Lovlig direkteanskaffelse?

Avtalen ble gjort som en direkteanskaffelse, noe fremtredende svenske anskaffelseseksperter stiller seg til tvilende til lovligheten av. Konkurrensverket har på den bakgrunn innledet en granskning.

Fra oppdragsgivers side ble det argumentert med at det hastet på grunn av covid19-krisen, og valgte da å forhandle direkte med det private selskapet. Docent Andrea Sundstrand ved Stockholms universitet i offentlig rett, sier til Arbetaren at hun undrer seg over at det hastet slik når prosjektet ennå ikke er kommet riktig i gang. Hun reagerer på at avtalen løper på ubestemt tid. Derfor måp det sees på som et langsiktig prosjekt i flere faser og da kan man ikke gjøre anskaffelser i denne formen. Det er muligheter for å benytte en hasteanskaffelse med kunngjøring og kortere frister enn vanlig i stedet.

Bare når det haster

Det har ingen betydning at løsningen stoppes, fremholder hun. Man burde allerede da anskaffelsen ble satt i gang ha klargjort om løsningen virkelig trengtes. Det går ikke å kjøpe varer og tjenester gjennom direkteanskaffelse om noe kanskje trengs, det skal foreligge et faktisk nødvendig behov.

Også sjefjurist Anders Asplund ved Upphandlingsmyndigheten peker på at man kan direktekjøp når det virkelig haster, men et slikt hastverk kan ikke vare evig. En direkteanskaffelse skal dekke det umiddelbare behovet, som nærmest har en force majeure-karakter. Man må sette i gang en kunngjort anskaffelse i konkurranse så snart råd er. Det er tydelig at man her har tenkt dette som et mer langsiktig prosjekt, og da er det underlig at det er slik hast med noe som er tenkt benyttet i flere år, sier han.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelseskrøll for svensk «covid19-app» – ulovlig direktekjøp?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.