En konflikt innad i en av NHOs største landsforeninger, Byggenæringens landsforening (BNL), om seriøsitetskrav har ført til at foreningen for byggmestre nå har vedtatt å melde seg ut. Det er en uenighet mellom håndverkere og entreprenører, og gjelder i hovedsak antall ledd i en kontraktskjede og mulighetene til å følge opp seriøsitetsbestemmelsene.
Byggmesterforbundet er med i som er et konglomerat av bransjeforeninger innenfor bygg og anlegg. Nå har Byggmesterforbundet vedtatt å lage en egen landsforening. Om NHO bygghåndverk noen gang blir noe av, får omverdenen først eventuelt vite en gang i fremtiden. Slike prosesser tar sin tid.
Opplysningene i denne saken er i det alt vesentlige hentet fra nettavisen byggmesteren.as.
Seriøsitetskrav
Uroen tok til da BNL signert seriøsitetskrav sammen med daværende Difi (nå Digitaliseringsdirektoratet), KS og Fellesforbundet i 2015. Da disse ble revidert i 2018 tok Byggmesterforbundet og murmestrenes landsforening dissens under behandlingen i BNLs styre. De syntes ikke kravene var gode nok sett med deres øyne. De ville heller satse på Skiens-, Telemarks- og Oslomodellene, som også andre kommuner nå henger seg på.
Uenigheten går mellom de to håndverksforbundene og entreprenørene, og står om antall ledd i en kontraktskjede, samt oppfølging og kontroll med bestemmelsene. Også nye regler for innleie som krever sentral tariffavtale, splitter leirene.
Tolkning av antall ledd
Slik seriøsitetskravene er formulert, heter det i en omtale i byggmesteren.as, åpner de for en tolkning av punktet om antall ledd. Dermed kan entreprenørene stå fritt til å velge underentreprenører som før. Byggmesterforbundet mener derimot at valg av utførende underentreprenør må være kjent ved kontraktsinngåelsen for at man skal få ryddige forhold.
Byggmesterforbundet er også kritisk til at seriøsitetskravene ikke har med kontroll med at kravene etterleves. De viser til Oslomodellen som har elektronisk registreringssystem for alle arbeidstakere på byggeplassene.
«Lille Doffin»
For deres medlemmer er mindre oppdrag viktig. Her er hovedutfordringen at terskelverdiene for utlysning er hele 1,3 millioner kroner. Dette har NHO arbeidet meget godt med og de kom nylig med et forslag om etablering av «lille Doffin», ifølge byggmesteren.as. Det er et forslag Byggmesterforbundet støtter, men det må ikke kobles til saken om anbefalte seriøsitetskrav da den omhandler rammevilkårene generelt for byggeoppdrag på kommunale prosjekter.
Bli den første til å kommentere på "Seriøsitetskrav i anskaffelser sprenger NHO-forening"