Økt andel grønne og innovative anskaffelser handler om å bygge kompetanse både hos innkjøper og leverandør, tilrettelegge for at systemene i framtiden skal endres raskere, og lage standarder som gjør det enkelt å forholde seg til grønn omstilling. Slik konkluderer Næringsforeningen i Trondheimsregionen sitt innspill til handlingsplanen for økt andel grønne og innovative anskaffelser.
På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet har Digitaliseringsdirektoratet ansvar for utarbeidelse av handlingsplanen. Den skal utvikles i samarbeid med Miljødirektoratet. Til arbeidet er det kommet en rekke innspill, også fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen – nettverk som omfatter mer enn 1.700 virksomheter.
I uttalelsen peker foreningen på at mindre kommuner ofte mangler egne ressurser for innkjøp. Det er ofte krevende nok i seg selv å mestre regelverket for tradisjonelle offentlige anskaffelser, heter det, og:
Også mindre kommuner
– Dersom vi legger til grunn at innovative offentlige anskaffelser er mer ressurskrevende enn tradisjonelle anskaffelser – både med tanke på antall årsverk og kapital – så er det viktig at det tilrettelegges ekstra godt for at også mindre kommuner kan gjennomføre slike prosesser. Tiltak som bør vurderes:
- Tilrettelegge og finansiere et interkommunalt samarbeid for mer robust gjennomføring av innovative anskaffelser.
- Bruk fylkeskommunene for å bygge kompetanse og kultur innen feltet.
- Vurdere ytterligere risikoreduserende tiltak, da kommuner ofte har lite risikokapital.
- Bistå med kompetanseheving innenfor innkjøp.
Foreningen mener at dersom det skal bli reell og systematisk grønn omstilling gjennom innovative anskaffelser, trengs bransjevis standardisering av hvordan vi måler og rapporterer på klimagassutslipp, inngrep i natur, materialeffektivitet osv. – både for sluttprodukt og i leveransen.
Fjerne unødvendig byråkrati
Arbeidet med både grønne og innovative anskaffelser må ha som mål å fjerne unødvendig byråkrati slik at systemendringer – både i regelverk og samarbeidsform – kan skje smidigere enn de gjør i dag, samtidig som demokrati og tillit opprettholdes, heter det.
– Det er ikke nok å bare utlyse innovative anskaffelser, påpeker foreningen. For å få nok tilfang av gode idéer så må man i tilstrekkelig grad få med oppstartsselskaper fra og med de innledende fasene i anskaffelsen. Dette er viktig fordi mye av den disruptive innovasjonen kommer fra nettopp oppstartsselskaper.
Samtidig er det vanskeligere for underentreprenører og håndverkere å holde tritt med utviklingen, og for å lykkes må disse aktørene være med på utviklingen. Foreningen mener derfor at handlingsplanen må tilrettelegge for en kompetanseheving hos også de små aktørene, slik at de i større grad kan bidra til den grønne omstillingen.
Bli den første til å kommentere på "Næringsforening: Kompetanse og standarder må til for grønne og innovative anskaffelser"