Førkommersiell anskaffelse: Utslippskutt basert på kunstig intelligens

Anbud365: Førkommersiell anskaffelse Utslippskutt basert på kunstig intelligens- AI4Cities gir kommunen en ny dimensjon til arbeidet med å redusere klimagassutslippene, sier Nils Henrik Haaland fra Innovasjon og digitalisering i Stavanger kommune. Prosjektet kan samtidig skape svært spennende utviklingsmuligheter for både store og små markedsaktører, og kan gi lokale bedrifter tilgang til et internasjonalt marked for grønn teknologi.

Skriv ut artikkelen

I et treårig EU-prosjekt, AI4Cities, skal Stavanger gjennom en førkommersiell anskaffelse jakte på løsninger basert på kunstig intelligens. Målet er å redusere utslipp av drivhusgasser, og bidra til innfrielse av byenes ambisiøse klimamål. I prosjektet er Stavanger sammen med fem andre, ledende europeiske byer. Markedsdialogen er i gang, og den før-kommersielle anskaffelsen blir kunngjort i månedsskiftet november/desember 2020.

AI4Cities skal være en arena der Stavanger lærer og utforsker mulighetene som finnes innen kunstig intelligens. Utvikling av teknologi som for eksempel optimaliserer og koordinerer varetransport, og løsninger som optimaliserer energibruken i kommunale bygg, er alle blant mulige utviklingsområder for prosjektet. Bedriftene som får teste løsninger i Stavanger skal også teste løsningen sin i en av de andre samarbeidsbyene.

Stavanger kommune søker framoverlent innovasjon, sammen med Helsinki, København, Amsterdam, Parisregionen og Tallinn. I det EU-finansierte prosjektet, AI4Cities, vil byene utfordre næringslivet til utvikling og testing av nye løsninger for mobilitet og energi, basert på kunstig intelligens, som kan bidra til de vesentlige kuttene i klimagasser som trengs innen 2030. AI4Cities er en såkalt førkommersiell anskaffelse, og har et utviklingsbudsjett på om lag 47 millioner kroner.

Prosjektmål og kunstig intelligens

Satsingen på bruk av kunstig intelligens er motivert ut fra de store mulighetene som kan åpne seg ved bruk av denne typen teknologi. 

Målet med prosjektet er å redusere CO2-utslippene med hjelp av kunstig intelligens. Områdene som er valgt ut er energi og mobilitet som i dag står for henholdsvis 58 % og 24 % av utslippene i europeiske byer. Kunstig intelligens har allerede bevist sin verdi som et nyttig verktøy for å effektivisere, optimalisere og bevisstgjøre hvordan trafikken flyter og hvor mye energi som brukes i byer.

Slik gjennomføres AI4Cities

AI4Cities er et treårig prosjekt som strekker seg fra 2020 – 2023. Prosjektet er delt inn i fem faser:

  • Forberedende fase: Prosessen starter med interne prosesser i de ulike byene, og byene seg imellom, for å identifisere gode utfordringer leverandørene kan jobbe med. Etter det følger en dialog mellom gründere, SMBer, større bedrifter og ulike ressurspersoner. Her skal byene utfordre dem til å bidra til å utvikle den endelige utfordringen og konkurransen på en god måte. I denne fasen vil byene arrangere aktiviteter som workshops og møter med næringslivet for å sikre at prosessen blir åpen og samskapende.
  • Tre før-kommersielle faser: Løsningsdesign, prototypeutvikling og prototypetesting. Her skal AI4Cities, etter en åpen konkurranse, velge ut 40 leverandører (20 for energi og 20 for mobilitet) som skal videreutvikle sine konsepter. Deretter vil 20 leverandører (10 for hver utfordring) bli invitert til å utvikle prototyper. Til slutt vil seks leverandører (tre fra hver utfordring) gå videre til å teste sine løsninger i to byer hver. De leverandørene som velges ut vil motta økonomisk støtte for hver fase.
  • Formidle resultatene: I den siste fasen av prosjektet skal byene jobbe med å gjøre resultatene kjent for interesserte parter, og vurdere om og hvordan løsningene som har blitt utviklet kan anskaffes, for å realisere de mulighetene prosjektet har lagt til rette for.

For å maksimere den potensielle effekten av prosjektet vil en gruppe følgebyer bli rekruttert til å følge den førkommersielle anskaffelsen, og resultatene fra denne.

Bli den første til å kommentere på "Førkommersiell anskaffelse: Utslippskutt basert på kunstig intelligens"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.