Flere dusin offentlige anbudskonkurranser også i år med frist i eller rett etter sommerferien. For det offentlige er denne praksisen en risikosport – de kan bli uten tilbud eller få svekket konkurranse. For enten droppes eller flyttes ferie hos de vordende tilbydere eller de rett og slett dropper å delta i konkurransen for å feriere med familien.
Litt statistikk pr. 15. juni:
På anmodning fra Anbud365 har Mercell kjørt ut de anbudskonkurransene de har i sitt system og som har tilbudsfrist mellom 15. juli og 12. august. I alt er det 34, hvorav 22 er konkurranser med en verdi over EU/EØS–tersklene.
Et raskt søk på doffin.no viser at det i tillegg kommer ti–femten anskaffelser.
Mercell har også sjekket situasjonen i Sverige og Danmark. Svenskene har, via Mercells system sju konkurranser – blant disse 5 EU–anskaffelser – med tilbudsfrist mellom 7. juli og 19. august. For Danmarks vedkommende viser oversikten 25 konkurranser i Mercell–systemet med tilbudsfrist mellom 7. juli og 2. august. Av disse er 22 EU–konkurranser.
Kunngjøringstidspunktene
24 av de 34 norske i Mercell–systemet ble kunngjort i juni – seks i uke 24 (13.-15.juni). Tre av de svenske ble kunngjort i juni, av disse en i uke 24 (14. juni). For danskene 21 i juni, og av disse 11 i uke 24.
I tillegg kommer kunngjøringer fra 15. juni til og med fredag 1. juni, hvorav ganske sikkert mange med frist rett over eller i skolenes sommerferie.
Statistikk fra Dansk Industri viser at nærmere 35 kunngjøringer i 2013 og nærmere 40 i 2014 hadde frist i den uken da skolene begynte igjen. Normalt er det bare rundt regnet 20 konkurranser som har tilbudsfrist pr. uke i månedene april, mai og juni.
Hva gjør leverandørene?
Uansett forklaring kan dette bety dette enten at noen i leverandørmarkedet må flytte eller helt droppe ferien de skulle hatt med familien i sommer. I stedet må de legge siste hånd på et tilbud de gjerne skulle ha hatt. En kombinasjon er selvsagt mulig.
Kanskje ryker de som velger å utvikle tilbud i sommervarmen, ut for at den saksbehandler i den offentlige virksomheten som har ansvaret for konkurransen, ikke er tilgjengelig. Vedkommende har tatt ferie.
Alternativt kan noen av leverandørene rett og slett la være å levere tilbud. I så fall betyr det at konkurransen om oppgavene gjerne blir dårligere. De går glipp av en økonomisk og kvalitetsmessig gevinst.
To åpenbare muligheter finnes: Konkurranser som løper gjennom sommeren kan utstyres med ekstra lang frist, eller konkurransen kan planlegges slik at tilbudsfristen for eksempel. Løper ut en av de siste dagene i juni, alternativt at hele konkurransen gjøres etter at skolene igjen er begynt.
Bli den første til å kommentere på "Også i år utfordres leverandører i sin sommerferie"