Avviste ekstern gransking av Akson-anskaffelse, men E-helsedirektoratet må lære

Anbud365: Avviste ekstern gransking av Akson-anskaffelse, men E-helsedirektoratet må læreNy Akson-runde i Stortinget. Nå gjaldt det spørsmålet om ekstern gransking av konsulent-anskaffelsene til Direktoratet for e-helse, der helse- og omsorgsminister Bent Høie ble utfordret. I bakgrunnen stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (foto: Peter Mydske/Stortinget).

Skriv ut artikkelen

Det er ikke behov for å sette i gang en ekstern gransking av E-helsedirektoratets roller og praksis med utgangspunkt i Akson-saken, men det er viktig at direktoratet nå lærer og gjør forbedringer i anskaffelsespraksis og rutiner for bruk av konsulenter. Det var helse- og omsorgsminister Bent Høies budskap til Stortinget i en interpellasjonsdebatt nylig. Han opplyste at han vil følge opp direktoratets praksis og rutiner for anskaffelse og bruk av konsulenter i styringsdialogen.

«Stiller regjeringa seg bak e-helsedirektoratet sin konsulentbruk, og vil regjeringa ta initiativ til ei ekstern gransking av direktoratets roller og praksis, med utgangspunkt i Akson-saka»?». Det spørsmålet fra stortingsrepresentant Kjersti Toppe var utgangspunkt for interpellasjonsdebatten i Stortinget.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie minnet om at E-helsedirektoratets gjennomgang av anskaffelse og bruk av konsulenter (17. august og 28. september) ikke gir holdepunkter for mistanke om at det har skjedd lovbrudd i forbindelse med anskaffelsen og bruk av konsulenter.

Riksrevisjonen

Også Riksrevisjonen har satt i gang en revisjon og oppfølging av forholdene knyttet til anskaffelsen Direktoratet for e-helse ga til PwC i 2018. – På nåværende tidspunkt ser jeg derfor ikke behov for å sette i gang en ekstern gransking av direktoratets roller og praksis med utgangspunkt i Akson-saken, konstaterte statsråden, og fortsatte:

– Når det er sagt, så mener jeg at direktoratets redegjørelse om bruk av konsulenter har vært viktige både for departementets oppfølging og offentlighetens behov for informasjon. Det har også vært nyttig for et relativt nytt direktorat å gå gjennom egne rutiner for anbudsprosesser.

Forbedringspunkter

Etter helse- og omsorgsministerens mening er det viktig at direktoratet nå lærer av gjennomgangen og gjør forbedringer i anskaffelsespraksis og rutiner for bruk av konsulenter i tråd med de foreslåtte anbefalingene. Direktoratet selv peker på følgende forbedringspunkter, bl.a. etter dialog med de leverandørene som det er inngått rammeavtale med:

  • direktoratet skal vurdere endringer i rutinene for å styrke konkurransen mellom leverandørene ved avrop på rammeavtalene for IKT-konsulenttjenester
  • direktoratet skal gjøre det lettere å identifisere om ressurser i prosjekter og team er innleide
  • direktoratet skal i enda større grad besette sentrale roller i programmer og prosjekter med egne ansatte der det er mulig og hensiktsmessig

Høie vil også følge opp direktoratets praksis og rutiner for anskaffelse og bruk av konsulenter i styringsdialogen.

Statlige Akson-penger

I forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2021 skal Stortinget skal ta stilling til finansiering av programkostnadene for Akson videre. I statsbudsjettforslaget legger regjeringen til grunn at kommuner som representerer minimum 55% av innbyggerne i Norge, utenom Midt-Norge, skal gå inn for mer forpliktende avtaler før man går til anskaffelse av Akson. Kommunene selv skal anskaffe Akson. Fram til i dag har 186 av 291 kommuner valgt å signere en intensjonserklæring om å delta i det videre arbeidet med Akson, opplyste statsråden.

Bli den første til å kommentere på "Avviste ekstern gransking av Akson-anskaffelse, men E-helsedirektoratet må lære"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.