Markedet har bare en leverandør som kan levere matleveringsrobot med de kvalifikasjonene det er behov for. Slik vurderte Stjørdal kommune den kontrakten de skulle inngå, ifølge deres intensjonskunngjøring. Den aktuelle leverandøren var en lokal teknologibedrift, som sammen med kommunen nå skal utvikle robot som skal levere mat i deres nye helsehus. Sykepleiernes dyrebare tid skal spares til andre formål.
Saken er først omtalt i lokalavisen Bladet.
Av intensjonskunngjøringen på Doffin fremgår det at roboten skal ha ansvar for matleveranse fra første etasje til de 3 andre etasjene i Helsehuset. Den skal tilfredsstille kravene til Mattilsynet med tanke på varme av maten. Det er også nødvendig at roboten på en god måte tar hensyn til øvrig ansatte, besøkende og pasienter i Helsehuset.
Tanken bak roboten er at det er meningsløst å bruke sykepleiere til å løpe fire etasjer for å hente mat og bære kopper. I kommunens beregninger går det hver gang med en halvtime opp og ned med alt som skal gjøres. Dette er dyrebar tid som sykepleierne kan bruke på pasientene.
Hente mat og bringe skittenkopper
Roboten skal hente maten på kjøkkenet, bringe den rundt og ta med skittenkopper tilbake til oppvasken. Selve roboten blir levert av Omron Norge, mens det er Skala Maskon skal tilpasse den til de oppgavene som skal løses ved Helsehuset i Stjørdal. Stjørdal kommune fått 700 000 kroner i støtte fra fylkeskommunen til å utvikle roboten.
Den største utfordringen med prosjektet er å lage et system som greier å holde mat varm mens den frakter den gjennom gangene og rundt til pasientene i minisykehuset. En annen utfordring er å få roboten til å fungere sammen med heissystemet og de automatiske dørene i huset. Roboten skal også kunne løse andre oppgaver, for eksempel å hente og bringe sengetøy og håndduker.
Kontraktsverdi 1 mill
Stjørdal kommune kunngjorde tidligere i år en intensjonskunngjøring, der man gjorde kjent for markedet at man hadde til hensikt å inngå kontrakt med Skala Maskon AS, med sine 34 ansatte, inkludert lærlinger. Kontrakten har en samlet verdi på en mill., i følge kunngjøringen, og ligger dermed under den nasjonale terskelverdien, der det ikke er kunngjøringsplikt. Imidlertid gjelder kravet til konkurranse.
Kontraktsinngåelsen skjedde imidlertid uten kunngjøring av konkurranse. Forklaringen er at Stjørdal kommune vurderte markedet til å ha bare en leverandør som kunne levere matleveringsrobot som har de kvalifikasjonene det er behov for.
Dialogkonferanse
De har også vært arrangert en dialogkonferanse i forbindelse med prosjektet. I invitasjonen som var rettet til innbyggerne i kommunen ble det stilt noen spørsmål som bakgrunn for konferansen: Kjenner du noen som bruker velferdsteknologi i hverdagen? Har du hørt snakk om det nye Helsehuset? Eller har du tanker om frivillig arbeid?
Bli den første til å kommentere på "Sykepleiere får robot-avløser til matlevering – lokal leverandør fikk kontrakten"