Finansiering av fellesavtaler – nå ulmer det ved universiteter og høyskoler

Anbud365: Finansiering av fellesavtaler - nå ulmer det ved universiteter og høyskolerUniversitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen ved Universitetet i Agder UiA) mener det prinsipielt helt feil at UiA må være med og finansiere en innkjøpsordning som universitetet i svært liten grad kan benytte seg av.

Skriv ut artikkelen

Det ulmer i universitets- og høyskole-sektoren. Det kommer reaksjoner på at de får trekk i bevilgningen for å finansiere felles innkjøpsavtaler. Prinsipielt helt feil, mener Universitetet i Agder. UiT Norges arktiske universitet er ikke like negativt, men ved Universitetet i Sørøst-Norge er man prinsipielt betenkt. Universitets- og høgskolerådet (UHR) ser det som en viktig oppgave å fortsette arbeidet for å stoppe denne finansieringspraksisen.

Khrono, som er en nettavis Oslomet – storbyuniversitetet utgir, skrev om denne saken først.

Bakgrunnen finnes i forslaget til statsbudsjett for 2021, der alle universiteter og høgskoler har fått trekk i basisbevilgningen for å bidra til å finansiere Statens innkjøpssenter. I alt 2,2 millioner trekkes fra rammen.

Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen ved Universitetet i Agder UiA) mener det prinsipielt helt feil at UiA må være med og finansiere en innkjøpsordning som universitetet i svært liten grad kan benytte seg av. Det er bare avtalene om innkjøp av mobiltelefoner, nettbrett, datamaskiner og dataskjermer UiA benytter.

En liten del av finansieringen

Leder for Statens innkjøpssenter Kjetil Østgård opplyser at de 2,2 millionene som trekkes fra basisbevilgningen til universiteter og høgskoler, bare er en liten del av finansieringen av senteret. Totalt er budsjettet for 2021 på rett under 20 millioner kroner. Utover dette vil han ikke kommentere UH-sektorens bidrag til finansieringen av senteret.

– Men jeg vil påpeke at også Universitetet i Agder benytter seg av flere av våre avtaler, sier han til Khrono, og opplyser at det er obligatorisk å være med på innkjøpsordningen for de cirka 190 statlige virksomhetene den gjelder for. Det er mulig å velge bort enkeltavtaler i forkant. Det kan man gjøre hvis man har spesifikke behov som avtalene ikke dekker eller man ikke har behov for varene eller tjenestene.

Universitets- og høgskolerådet

Universitets- og høgskolerådet (UHR) mener i likhet med Universitetet i Agder at det er helt feil å ta fra basisbevilgningen for å finansiere Statens innkjøpssenter. UHR ser det som en viktig oppgave å fortsette arbeidet for å stoppe denne finansieringspraksisen.

UiT Norges arktiske universitet er ikke like negativ til trekket til Statens innkjøpssenter. De har forståelse for at det er behov for å drive statlig innkjøpspolitikk og at det inngås slike felles rammeavtaler. UiT Norges arktiske universitet ønsker å gjøre bruk av felles statlige avtaler.

Prinsipielt betenkt

Rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge er også prinsipielle betenkt, for eksempel at et sentralt innkjøpssenter vil favorisere større leverandører som kan levere til store deler av landet, framfor mindre regionale leverandører dersom anskaffelser ble gjort mer lokalt og regionalt. – I en tid der større mangfold og diversitet i sektoren er en politisk ambisjon, bør man også stille spørsmål om hvor langt en bør strekke felles innkjøpsavtaler og anskaffelse av fellesløsninger når behovene vil variere, skriver han til Khrono.

Bli den første til å kommentere på "Finansiering av fellesavtaler – nå ulmer det ved universiteter og høyskoler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.