Med dobbelt så stor innkjøpsmakt som tidligere løfter Rogaland fylkeskommune samfunnsansvar frem som det fremste eksterne satsingsområdet de kommende fem årene. Det fremgår av den nye anskaffelsesstrategien til fylkeskommunen. Det er tre satsingsområder i strategien – de to andre kan samles i begrepet profesjonalisering av anskaffelsesfunksjonen. Fylkeskommunen skal for øvrig gjøre det enklere for leverandørene gjennom å søke samarbeid med andre offentlige virksomheter med sikte på å stille like krav – og man skal lære seg mer om innovative anskaffelser.
Den nye anskaffelsesstrategien for Rogaland fylkeskommune for perioden 2021 – 2025 avløser strategien som gjelder for perioden 2015-2020. Anskaffelsesstrategien skal konkretiseres i en egen handlingsplan for påfølgende år.
Det fremgår av saksdokumentene i den politiske behandlingen av strategien at siktemålet er at anskaffelsesfunksjonen skal bli en strategisk premissgiver for virksomheten. Med det menes at planlagte og målrettede anskaffelser gjennomføres for å nå virksomhetsmål, samfunnsmål, innovasjonsmål eller kostnadseffektiviseringsmål.
Tre satsingsområder
Det er tre satsingsområder i anskaffelsesstrategien: Organisering, arbeidsflyt og samfunnsansvar. Fylkeskommunen har dedikert ressurser til målrettet arbeid med samfunnsansvar i anskaffelser. Ved å arbeide strategisk og målrettet med samfunnsansvar i anskaffelser kan man mer effektivt understøtte organisasjonens mål på dette området.
Rogaland fylkeskommune har siden 2009 vært medlem av Etisk handel Norge. Våren 2016 vedtok Rogaland fylkeskommune seriøsitetsbestemmelser som gjelder i alle bygg- og anleggskontrakter hvor det blant annet stilles krav til bruk av lærlinger og antall underleverandører. Det er besluttet at Rogaland fylkeskommune skal bli medlem av Nasjonalt program for leverandørutvikling. Medlemskapet skal brukes til å fremme samfunnsansvar, men også til å utforske det potensialet som er for innovasjon i anskaffelser med tanke på næringsutvikling og utvikling av kostnadseffektive tjenester. Ikke minst skal man øke sin kompetanse på innovative anskaffelser.
Stille like krav
Fylkeskommune skal også samarbeide med andre kommuner i regionen om å stille like krav til leverandørmarkedet, heter det i strategien.
For å få til en mer effektiv og enhetlig anskaffelsespraksis også på samfunnsansvars-området er det et behov for å utvikle rutiner, kompetanse og verktøy. Dette vil føre til treffsikre krav, bedre tverrfaglig samarbeid og bedre oppfølging av krav i kontraktene, slås det fast i strategien.
Da fylkeskommunen tok over jobben med å bygge og vedlikeholde fylkesvegene fra Statens vegvesen, ble innkjøp en stor oppgave. I 2019 handlet de for 870 millioner kroner, for det meste til de videregående skolene og Tannhelse Rogaland. I 2020 handler de for mer enn dobbelt så mye, over to milliarder kroner. – Nå som vi har større innkjøpsmakt, er det viktig at vi bruker den godt. Vi skal være ledende på å stille krav til de vi handler fra. På den måten kan vi utvikle næringslivet, skape innovasjon og ta samfunnsansvar, sier fylkesordfører Marianne Chesak i et oppslag på fylkeskommunens nettside.
Bli den første til å kommentere på "Har doblet innkjøpsmakten; satser for fullt på samfunnsansvar i anskaffelser"