Offentlige anskaffelser skal ikke være et verktøy for boikottaksjoner mot leverandører fra andre land. Dette slår britiske sentralmyndigheter fast. Slik «rådhus–boikott» og lokale forsøk på å drive utenrikspolitikk må stanses, skriver myndighetene i forbindelse med en veiledning som er sendt alle som driver med offentlige anskaffelser.
De britiske sentralmyndighetene skriver at offentlige anskaffelser aldri skal benyttes som et middel til å boikotte leverandører i andre land. Unntaket er der hvor den britiske regjeringen har iverksatt sanksjoner o.l.
Det er mer omfattende nasjonale og internasjonale konsekvenser ved å iverksette slike lokale boikottaksjoner, heter det. De kan ødelegge integrasjon og «limet» i de britiske samfunnet, hindre Storbritannias eksport og gjøre skade på utenlandske relasjoner til skade for Storbritannias økonomiske og internasjonale sikkerhet.
Kan føre til sanksjoner
Likeledes kan slik lokal bruk av offentlige anskaffelser som boikott–middel vise seg å være direkte ulovlig og føre til alvorlige sanksjoner rettet mot oppdragsgiveren og regjeringen.
Det vises også til Verdenshandelsorganisasjonens avtale om offentlige anskaffelser (WTOs Government Procurement Agreement). Ifølge den avtalen skal alle land som har underskrevet forpliktet seg til å behandle alle leverandører likt. Dette, heter det, inkluderer EU og Israel. Enhver diskriminering av israelske leverandører som har tilknytning til offentlige anskaffelser innebærer derfor brudd på WTOs anskaffelsesavtale. Blant landene som har tiltrådt denne WTO–avtalen er også Norge.
Gjelder alle
Veiledningen som de britiske sentralmyndighetene har sendt ut, gjelder alle som befatter seg med offentlige anskaffelser.
Det er viktig, heter det i en kommentar fra sentralmyndighetene til veiledningen, å utfordre og stanse denne typen «rådhus–boikottaksjoner». Den nye veiledningen vil bidra til å hindre ødeleggende og kontraproduktiv lokal utenrikspolitikk som underminerer den nasjonale sikkerheten.
Bli den første til å kommentere på "Slår hardt ned på bruk av anskaffelser som boikott–verktøy"