Mer effektive anskaffelser og bedre konkurranse trengs for å få lavere priser på legemidler som først og fremst sykehusene benytter. Forklaringen er de relativt store prisforskjellene i dag mellom helt like legemidler. Dette fremgår av en rapport som Konkurrensverket i Sverige har fått laget.
I rapporten «Olika pris för samme läkemedel» offentliggjør Konkurrensverket i Sverige resultatet av en kartlegging av landstingenes oppnådde priser ved anskaffelse av såkalte rekvisisjonslegemidler. Det gjelder m.a.o. ikke legemidler som man enten får etter resept eller som er reseptfrie kjøp på apotek.
I 2015 kjøpte de svenske landstingene (fylkeskommunene) rekvisisjonslegemidler for 7,5 milliarder kroner. Det er 19 % av totalmarkedet for legemidler. Drøyt halvparten av de anskaffede vareartiklene finnes hoas minst to landsting, bare omkring 6% på ti eller flere landsting. Bare 26 av 2538 vareartikler finnes hos samtlige landsting. En forklaring på dette er, ifølge rapporten fra Konkurrensverket, at ulike distributører vinner anbudskonkurransene ved forskjellige landsting.
Til dels stor prisforskjeller
Prisene varierer med 6% og 9 %, men variasjonen kan for enkelte vareartikler være vesentlig høyere – opp til 119%. Sistnevnte gjelder ofte nye legemidler. De store prisforskjellene kommer av at produsentene har store muligheter til selv å bestemme prisen uten å ta hensyn til noen konkurrenter, heter det i rapporten.
Det etterlyses en mer effektiv konkurranse. De store prisforskjellene for helt homogene produkter tyder på at legemiddelselskapene kan ta ut ulike store marginaler. En måte å effektivisere konkurranseutsettingen på, er å gjøre anskaffelser på regionalt nivå som koordineres på nasjonalt nivå slik at anbudskonkurransene ikke kolliderer tidsmessig.
Oppfølging er viktig
I rapporten blir det understreket at det er viktig at anskaffelsene og den konkurransen som oppstår, følges opp og legges til grunn for videre anskaffelser. Altfor få anskaffelser og for lange avtaletider kan i verste fall få motsatt effekt – dvs. at prisene stiger igjen, konstateres det i rapporten fra Konkurrensverket. Det kan være anledning til å prøve ut ulike volum og avtaleperioder for å se hvilke som leder til vedvarende konkurranse.
Det tas også til orde for å etablere en myndighet med oppdrag å gjøre jevnlige målinger for å få bedre oversikt over utviklingen av hvorledes landstingene anskaffelser rekvisisjonslegemiddel – og eventuelle trender. En tett oppfølging av rammeavtaler kan i lengden dessuten lede til bedre vilkår for landstingene ved at leverandørene ved at de må komme med gode tilbud for å kunne få levere.
Bli den første til å kommentere på "Skjerpet konkurranse for å kutte svenske legemiddelpriser"