Om du krever dokumentert medlemskap i godkjent returselskap, f.eks. i Grønt Punkt Norge, av dine vareleverandører kan du gjøre et godt bidrag til å nå klima- og miljømål. Så mye ekstraarbeid er det ikke: Dokumentasjonen fra leverandørsiden er å legge frem gyldig medlemsbevis. Dermed har de tatt ansvar for den emballasjen som følger deres produkt og returselskapet tar seg av resten. De sikrer innsamling og forsvarlig gjenvinning av denne, opplyser adm.dir. i Grønt Punkt, Jaana Røine, til Anbud365. Vareleverandører er for øvrig forpliktet til å være medlem av et godkjent returselskap, så det dreier seg ikke om annet enn å overholde lover og regler.
Grønt Punkt Norge er et non-profit selskap som sørger for finansiering av returordningene for emballasjetypene glass, plast, metall, kartong, drikkekartong og bølgepapp. Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene for emballasje. Det vil si Sirkel Glass AS (tidligere Norsk Glassgjenvinning AS), Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS og Plastretur AS.
Adm.dir. i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine, forteller til Anbud365 at ved å melde seg inn i Grønt Punkt Norge, overtar de selskapets produsentansvar for bedriftens emballasje. Standardmedlemmer er bedrifter som bruker emballasje, det vil si produsenter og importører av varer med emballasje eller tomemballasje. Kontrollmedlemmer er bedrifter og offentlige virksomheter som gjør innkjøp fra norske vareleverandører. De sikrer at disse vareleverandørene blir medlem og hindrer dermed gratispassasjerer i det norske retursystemet.
Plikt til medlemskap – og tvangsmulkt
– I Avfallsforskriften kapittel 7 har Klima- og Miljødepartementet bestemt at virksomheter som produserer eller importerer mer enn 1000 kg av en emballasjetype, har plikt til å være medlem av et godkjent returselskap, som f.eks. Grønt Punkt Norge, ifølge Røine. Returselskapene for emballasje skal sørge for materialgjenvinning av emballasjeavfallet. For noen uker siden ble 12 av 220 kontrollerte virksomheter som ikke har fulgt pålegget om å melde seg inn i et returselskap, ilagt tvangsmulkt av miljødirektoratet.
Nå appellerer Røine til alle offentlige innkjøpere om å bidra til at deres leverandører lever opp til kravene til emballasjehåndtering i henhold til lover og regler. Det dreier seg om samfunnsansvar og om å bidra i den dugnaden som trengs for å nå klima- og miljømålene – spesifikt å nå EU-kravet om å løfte nivået for materialgjenvinning betydelig innen 2025.
Ingen ny, tung belastning
– Anmodningen vår innebærer ingen ny, stor belastning i en allerede krevende arbeidssituasjon for offentlige innkjøpere, poengterer Røine. Det holder å kreve dokumentert, f.eks. i kvalifikasjonskravene, at leverandører av emballerte varer er medlem av et godkjent returselskap, f.eks. Grønt Punkt Norge. Dokumentasjonen er et gyldig medlemsbevis.
De tilbydere som kan fremlegge et slikt bevis, er dermed kvalifisert til å delta i anbudskonkurransen. Har tilbyderen ikke slikt medlemskap, er det to valg – enten raskt å melde seg inn eller å finne seg i å ikke være kvalifisert i konkurransen. En leverandør med medlemskap har forpliktet seg til å overlate ansvaret for emballasjen når den er tom til godkjent returselskap, og samtidig ivareta de rapporteringsrutinene som følger med. Og Grønt Punkt Norge følger opp, understreker Røine.
Positivt bidrag
– Oppdragsgivere i det offentlige kan bidra positivt ved også å følge opp at leverandøren gjennom hele kontraktsperioden ivaretar sine miljøforpliktelser med årsgyldig medlemsbevis. Det gjelder å følge lover og regler. Gjør man ikke det, viser eksemplet fra Miljødirektoratet at tvangsmulkt kan følge, og det er selvsagt ikke en god situasjon for noen.
Røine henvender seg i første omgang til innkjøpere som i stort omfang kjøper emballerte varer, eksempelvis sykehusinnkjøp, bygg og anlegg. – Også anskaffelsesdivisjonen i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har en oppgave og et ansvar her, gjennom å oppfordre innkjøpere og leverandører til å ta ansvar for emballasjen som ender opp som avfall på en forsvarlig og samfunnsbevisst måte, understreker adm.dir. Røine i Grønt Punkt Norge.
Bli den første til å kommentere på "Slik sikres forsvarlig gjenvinning av emballasje gjennom innkjøp"