Ta kontakt med andre, nordiske regjeringer for å få til et samarbeid om å etterspørre utslippsfrie maskiner i offentlige anbud, med andre ord bruke samlet, nordisk innkjøpsmakt. Oppfordringen til den norske regjeringen fremgår av et høringsinnspill til regjeringens klimamelding fra Byggenæringens Landsforening (BNL) i NHO. Formålet er å øke etterspørselen tilstrekkelig internasjonalt og øke sannsynligheten for å få maskiner i serieproduksjon fra (stort sett utenlandske) maskinprodusenter.
Forutsigbarhet, heter det i BNLs innspill til meldingen, er nøkkelen for byggenæringen både når det gjelder innfrielse av krav i lov og forskrift og krav i offentlige innkjøp. Det er laget en handlingsplan for fossilfrie anleggsplasser i transportsektoren. Det gir forutsigbarhet. Konkrete og pålitelige signaler er det også behov for på bygge- og anleggsplasser generelt, for material-produsenter og transport. BNL ber om god dialog og tilstrekkelig tid for omstilling. Dette er nøkkelen for at næringen skal ta risikoen det er å investere i lavutslippsløsninger og -teknologi.
Tydeligere offentlig etterspørsel
BNL har flere punkter som foreningen oppfordrer Stortinget til å ta med i sine merknader til meldingen når det gjelder fossilfrie (og utslippsfrie) anleggsmaskiner i transportsektoren. Foreningen minner om at meldingen har med seg en handlingsplan for fossilfrie anleggsplasser i transportsektoren innen 2025. Fossilfritt omfatter både utslippsfri og biobasert energi, men siden spesielt biodiesel vil være en midlertidig (og omdiskutert) løsning savner BNL en tydeligere offentlig etterspørsel etter utslippsfrie løsninger allerede nå for å nå mål i 2030.
Det må komme mye tydeligere signaler til næringen når det gjelder offentlige innkjøperes krav til utslippsfrie maskiner og utstyr, krever BNL. Store anleggsmaskiner krever store investeringer. En elektrisk anleggsmaskin kan i dag være for eksempel tre ganger dyrere enn en konvensjonell, blant annet fordi de ikke er serieproduserte på grunn av lav etterspørsel.
Lang levetid
Maskiner som anskaffes i morgen, må kunne ha lang levetid både av hensyn til kostnader og med hensyn til ressursbruk og miljø, poengterer NHO-foreningen. Flere investeringer bør kunne gjøres i utslippsfrie maskiner allerede nå der det er teknisk mulig. Vil offentlige innkjøpere gi fortrinn for utslippsfrie maskiner og løsninger slik at leverandøren kan kalkulere med at den kommer i bruk? Det er helt nødvendig å gi forutsigbarhet for å øke etterspørselen hos maskinleverandørene.
For å øke etterspørselen tilstrekkelig internasjonalt og øke sannsynligheten for å få maskiner i serieproduksjon fra (stort sett utenlandske) maskinprodusenter foreslår BNL at norske myndigheter samarbeider med andre nordiske regjeringer om å forespørre utslippsfrie maskiner i offentlige anbud, i takt med de tekniske muligheter som til ethvert tidspunkt finnes for dette.
Bli den første til å kommentere på "NHO-forening: Bruk nordisk innkjøpsmakt for å få utslippsfrie maskiner"