Fellesnordisk prosjekt for utslippskutt i vareleveranser kaster av seg

Skriv ut artikkelen

Kriterier som legges til grunn i konkrete anskaffelser. Dialog med markedet som har bidratt til utvikling og tilpassede kriterier. Elleve nordiske byer og to offentlige innkjøpssentraler har forpliktet seg til å kjøpe grønne godsleveranser. Og: Til høsten kommer veiledning i hvordan man kan gjennomføre fellesnordisk markedsdialog og anskaffelsesprosesser. Dette er hva som er kommet ut av et fellesnordisk, norskledet prosjekt med sikte på å kutte utslipp fra vareleveranser.

Det er i februar-utgaven av nyhetsbrevet «Green Public Procurement» fra Europakommisjonen vi finner Ida Laustsen som er innovasjonspådriver i Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) og rådgiver Christine Kihl i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). De to er med her fordi de leder det nevnte fellesnordisk prosjekt.

Nordisk Ministerråd står bak prosjektet, som har sin bakgrunn i en rapport rådet publiserte i 2018. I rapporten understrekes et behov for mer nordisk samarbeide på miljø- og klimaområdet. 12 anbefalinger er å finne i rapporten, hvorav et knyttet til offentlige anskaffelser. Noen større nordiske byer og kommuner tok utfordringen, kom sammen og identifiserte seks tiltak som kunne tjene som felles ambisjoner – og som kunne engasjere leverandører og andre interessenter.

Valg av prosjekt

Man ønsket å velge et prosjekt med muligheter for leverandørutvikling og muligheter for å oppnå resultater innenfor tidsrammen for prosjektet. Valget falt på utslipp fra vare- og tjenesteleveranser. LUP og DFØ engasjerte myndigheter i de øvrige nordiske land, og sammen utviklet de grunnlag for en markedsdialog i april 2020 der 68 deltakere fra ulike bedrifter og 23 fra offentlig sektor deltok.

Senere kom elleve byer og Statens Innkjøpsenter i Norge og Statens og Kommunernes Indkøbsservice i Danmark med en erklæring, der de forpliktet seg til å redusere utslipp fra godssektoren ved kontraktskrav ved deres kjøp av varer. Byene bak erklæringen er Kaarina og Åbo (Finland), Aalborg og København (Danmark), Stockholm, Göteborg og Örebro (Sverige) og Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand.

Dialog med 50 bedrifter

Kihl og Laustsen sier i intervjuet at en slik erklæring gir klarhet og forutsigbarhet. De fremhever også at over 50 bedrifter har deltatt i dialog med offentlige innkjøpere for å vurdere mulige løsninger og utfordringer.

I april i år skal det gjennomføres en digital, nordisk konferanse der leverandører kan vise frem til offentlige innkjøpere deres forslag til løsninger. Vi håper, sier de to i nyhetsbrevet, at dette vil inspirerer innkjøpere til å kjøpe grønne og innovative løsninger, og dermed gi aktuelle selskap tilgang til det offentlige markedet.

Konkrete anskaffelser på gang

I tillegg melder Laustsen og Kihl at det er flere planlagte anskaffelser på gang hos de byene – og de to offentlige myndighetene – som er med i prosjektet. I disse vil de benytte kriterier som er blitt tilpasset som følge av markedsdialogen i prosjektet. Og når vi er kommet til august, regner de to med å gjøre ferdig arbeidet med en veiledning som gjelder hvorledes man kan arrangere fellesnordisk markedsdialog og anskaffelsesprosesser.

Bli den første til å kommentere på "Fellesnordisk prosjekt for utslippskutt i vareleveranser kaster av seg"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.