Nå kan offentlige virksomheter få inntil 300 000 i støtte for å utforske mulighetene i førkommersielle anskaffelser. – Dette er et verktøy for offentlige aktører som ønsker å anskaffe løsninger som ikke finnes ennå, og som markedet kanskje ikke utvikler på egen hånd, sier rådgiver i Forskningsrådet, Jørgen Aas. I 2019 lyste Forskningsrådet for første gang ut midler til førkommersielle anskaffelser, da som en pilot. Resultatene er lovende, og derfor styrker de nå satsingen. Dersom resultatene fra forprosjektene er positive, kan man søke om hovedprosjekter og få inntil 10 mill til å gjennomføre en førkommersiell anskaffelse.
Se hvordan du kan søke her.
– Vi ønsker å gjøre det enklere for offentlige aktører å ta i bruk innovative anskaffelser. Offentlige virksomheter kan bruke kjøpekraften sin til å skape utvikling og Førkommersielle anskaffelser egner seg ypperlig for å stimulere små og mellomstore bedrifter til å utvikle nye løsninger samfunnet trenger. Nå håper vi flere kommuner vil bli kjent med denne muligheten og støtter derfor forprosjekter som utforsker hva som trengs og hva som kan skapes, sier Aas.
Vil senke terskelen
Gjennom forprosjektene støtter Forskningsrådet offentlige virksomheter som vil gjennomføre behovsanalyser og markedsdialog for å undersøke om en førkommersiell anskaffelse kan utvikle det de trenger. Det er dette man får inntil 300 000 kroner til å gjøre, samtidig som man kan få hjelp fra Norges fremste eksperter på innovative anskaffelser i Leverandørutviklingsprogrammet.
– Potensialet til førkommersielle anskaffelser i Norge er veldig stort. Men vi ser at terskelen for å kaste seg inn i et stort prosjekt er høy, derfor gjør vi det enklere å utforske mulighetene og forberede et hovedprosjekt, sier Aas.
– De første årene med førkommersielle anskaffelser har vært veldig lærerike, og en av de tingene vi ser er verdien av gode forberedelser, gjennom for eksempel forprosjekter. Derfor ønsker vi å gjøre det enklere å komme i gang blant annet ved å gi økte midler, mindre byråkrati og en mer tilgjengelig støtte. Vi håper kommunale og statlige virksomheter tar kontakt med spørsmål og kommentarer. Vi ser at dette kan virke komplisert og er veldig lydhøre for innspill som kan gjøre denne ordningen enda mer tilgjengelig og treffsikker, sier Aas.
Flere spennende prosjekter i gang
I norsk sammenheng er dette et relativt nytt verktøy, men i EU har det vært brukt i mange år og vist at det egner seg ekstra godt til å hjelpe små og mellomstore innovative bedrifter inn på markedet.
Siden Forskningsrådet for første gang lyste ut midler har de styrket støtten til offentlige virksomheter som vil benytte ordningen. – Norge skal gjennom en stor omstilling de neste årene, og førkommersielle anskaffelser kan være et viktig bidrag til utvikling i både næringsliv og offentlig sektor, men det er avhengig av at kommunene avklarer hva de trenger og utfordrer næringslivet til å skape det, poengterer Aas, som trekker frem en rekke spennende prosjekter som allerede er i gang, og som han håper vil kunne inspirere flere kommuner til å søke, blant disse:
- I Nord-Gudbrandsdalen har fem kommuner gått sammen om å utvikle en ny løsning for flomvarsling.
- I Trondheim utvikles metoder for å vedlikeholde vannrør uten graving, og det nyeste prosjektet i porteføljen skal utvikle bærekraftige løsninger for å håndtere forurenset brøytesnø.
Aas fremhever at utviklingen av nye varer og tjenester kan gjøre det enklere for offentlig sektor å løse samfunnsoppgavene sine på stramme budsjetter: – Det som er fint med slike anskaffelser er at de kan brukes til å skape alt mulig, så lenge det er etterspurt og ambisiøst nok.
Faktaboks:
- En førkommersiell anskaffelse er en type innovativ offentlig anskaffelse der en offentlig virksomhet kjøper noe som ikke finnes enda.
- Forskningsrådet støtter offentlige virksomheter som ønsker å gjennomføre førkommersielle anskaffelser.
- Frem til 3. mai kan alle offentlige virksomheter søke om inntil 300 000 for å utforske mulighetene i førkommersielle anskaffelser (forprosjekter). Da stenges søknadsmottaket for å justere søknadstypen frem til høsten. Deretter er planen å åpne for forprosjekter med løpende søknadsfrist inntil videre.
- Utlysningen av hovedprosjekter har frist 15. september. I disse prosjektene kan man få inntil 10 millioner til å gjennomføre en førkommersiell anskaffelse.
- Mer informasjon om førkommersielle anskaffelser finnes her.
Bli den første til å kommentere på "Førkommersielle anskaffelser: Grip sjansen, nå kan du søke om penger til forprosjekt!"