– Som en stor innkjøpsorganisasjon får miljøstrategien til Forsvarsbygg direkte konsekvenser for leverandørmarkedet. For å nå opp i anbudskonkurransene blir evne til å levere på sertifiseringskrav, definerte miljøkriterier og etterspurte bærekraftige løsninger viktigere fremover, sier Forsvarsbyggs fagleder for miljø og bærekraft, Magnus Sparrevik.
Som Norges største eiendomsaktør er Forsvarsbygg en betydelig innkjøpsorganisasjon av varer og tjenester. – Å stille krav til leverandører innenfor miljø og bærekraft er en viktig del av vår miljøstrategi, sier Sparrevik. Forsvarsbyggs miljøstrategi kommer til uttrykk gjennom krav og valg av løsninger innenfor anskaffelses-strategien med mål om å redusere klimaavtrykket og minimere miljøpåvirkningen.
Forsvarsbyggs bidrag i arbeidet til at Norge når FNs bærekraftsmål er en prioritert og naturlig del av oppfyllelsen av forsvarssektorens samfunnsansvar, sier Sparrevik. Vi styrer inn mot en sirkulær økonomi i eiendom, bygg og anleggsprosjektene. Strategien er prioriteringer som bidrar til økt biologisk mangfold, økt bruk av fornybar energi, reduksjon av utslipp fra materialer, ombruk og lang levetid i valg av materialer og bygge-konsepter.
Omsetning på over sju mrd
I arbeidet med å sørge for at Forsvaret til enhver tid har tilgang på eiendom, bygg og anlegg til å løse sine oppgaver i fred, krise og krig hadde Forsvarsbygg en omsetning på 7,1 milliarder i 2020.
I forbindelse med gjenoppbyggingen av Finnmark landforsvar er Forsvarsbyggs miljøstrategi godt strategisk forankret i utbyggingen både med hensyn til valg av leverandører og løsninger. Arbeidet følger retningslinjer som sikrer en nøktern utbygging med prioritering av å ombruke eksisterende eiendomsmasse og det skal kun suppleres med nybygg, heter det på forsvarsbygg.no. Utbyggingen skal gjennomføres uten utslipp og skader på ytre miljø og både løsningene og byggeprosessen skal imøtekomme gjeldende forskrifts- og miljøkrav.
Miljøstyring og sertifisering
Forsvarsbygg vurderer leverandørene ut fra deres miljøstyring av bedriften og sertifisering som Miljøfyrtårn, EMAS eller ISO 14001 skal fremlegges etter kontraktinngåelse.
Forsvarssektorens klimagassutslipp i 2017 i et livsløpsperspektiv viser at 68% kom fra innkjøpte varer og tjenester og 32% var relatert til utslipp i sektoren. – Dette underbygger vårt store potensiale innenfor anskaffelsesstrategien og leverandørsamarbeidet, avslutter Sparrevik.
Bli den første til å kommentere på "Forsvarsbyggs miljøkrav i anskaffelser vil prege leverandørmarkedet"