50% av en matvarekontrakt gikk utenfor kommunen – det skapte ramaskrik

Anbud365: 50% av en matvarekontrakt gikk utenfor kommunen – det skapte ramaskrikHå kommune i Rogaland, her ved kommunedirektør Anne Berit Berge Ims, har gjort rammeavtale for matlevering. Det gikk ikke helt upåaktet hen.

Skriv ut artikkelen

Lokale kjøpmenn fikk med seg bare halvparten av alle millionene Rogalands-kommunen Hå skulle bruke på kjøp av matvarer i årene fremover. Den andre halvparten gikk – via en underleverandør i samme fylke – til en giga-konkurrent hjemmehørende i Oslo. Det skapte et ramaskrik i den lokale kjøpmannsstand. Kommunens innkjøper er en smule overrasket, og mener at det er få lignende konkurranser i landet som har så lav vekting på pris, og at det dermed skulle være god sjanse for lokale aktører.

Jærbladet bringer en liste over hvem som har vunnet millionkontraktene for å levere mat til barnehager og skoler i Hå kommune i Rogaland – en kommune med oppunder 20 000 innbyggere. Halvparten av pengene går ut av kommunen, heter det i avisen.

Hå kommune skal inngå en toårig rammeavtale med opsjonsmulighet på ett pluss ett år, for levering av matvarer til mindre enheter i kommunen som barnehager, skolekjøkken, enheter innen omsorg, administrasjonen med flere. Nå har kommunen valgt aktører for å levere matvarer i de seks ulike områdene.

50% ut av kommunen

10,6 millioner kroner vil kommunen dele ut til to lokale aktører, resten – 9,6 millioner går derimot til en leverandør riktignok fra Rogaland, men utenfor Hå kommune. Leverandøren er imidlertid underleverandør av Servicegrossisten som holder til i Oslo.

Hos lokalkjøpmannen på Ogna Landhandel AS er det glede over å ha kapret tre av områdene, men, skriver Jærbladet, man synes det er forkastelig at så mange penger går ut av kommunen: – Det er så meningsløst som noe kan være på denne jord. Spesielt i disse tider, sier kjøpmannen, som mener kommunen går imot eget motto. – Først snakker de om å løfte i lag, så blir vi stående alene med løftingen.

Burde gjort mer for de lokale

En annen lokal kjøpmann, som ikke vant fram i konkurransen, kommenterer det at mye penger gikk ut av kommunen, slik: Du kan si det slik at det jeg vil si om dette, kan du ikke trykke. Vi har levert mat til barnehager på Nærbø i mange år før de begynte å se på reglene. Han synes kommunen burde jobbet mer for å få til lokale tilpasninger.

I 2018 innførte kommunen endringer i innkjøpsordningen som gjorde at de begynte med offentlige anbud på matsalg, ifølge Jærbladet.

Lav vekting på pris

Innkjøpssjefen i Hå kommune, Marianne Espedal Boge, er noe overrasket over kritikken.

– Det har vært et politisk ønske om å legge til rette for lokale aktører. Vi har et regelverk å følge, og mener vi har gjort det vi kan innenfor disse rammene for å få til dette, sier hun. Pris ble vektet 45%, 30% service og levering, mens de resterende 25% gikk på kvalitet og miljø. I service og levering blir det vurdert hvilke bestillingsløsning aktørene tilbyr, mulighet for avbestilling, tidsfrister, størrelse på minimumsordre, fleksibilitet og lignende.

Espedal Boge mener det er få lignende konkurranser i landet som har så lav vekting på pris, og at det dermed skulle være god sjanse for lokale aktører. – Vi har brukt mye tid på konkurransen og mener vi har gjort alt vi kan innenfor regelverket for å få til dette. Vi er fornøyde med resultatet, sier Espedal Boge og viser til at fire av seks områder er tildelt lokale aktører.

Bli den første til å kommentere på "50% av en matvarekontrakt gikk utenfor kommunen – det skapte ramaskrik"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.