Oslo i europeisk samarbeid: Tar nye steg for miljø- og klimavennlig innkjøp

Anbud365: Oslo i europeisk samarbeid Tar nye steg for miljø- og klimavennlig innkjøpOslo kommune, her ved byrådsleder Raymond Johansen, engasjerer seg på anskaffelsesfronten ute i Europa på områder som digitalisering, nullutslipp og sirkulære løsninger (foto: Sturlason).

Skriv ut artikkelen

Åtte europeiske byer, blant disse Oslo, tar nå nye skritt i et samarbeid som dreier seg om anskaffelser knyttet til nullutslipp, sirkulærøkonomi og digitalisering. For nye arbeidsgrupper er i gang. Flere av disse bygger på arbeidet til tilsvarende grupper som nå har avsluttet sitt bidrag. Men digitalisering innenfor helsesektoren er et nytt samarbeidstema for de åtte byene.

Det dreier seg om et EU-initiativ, Big Buyers for Climate and Environment, som ICLEI og Eurocities har ansvaret for å drive. ICLEI er et globalt nettverk med mer enn 2500 lokale og regionale myndigheter som har forpliktet seg på bærekraftig urban utvikling. Arendal, Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo og Stavanger er med fra Norge, i tillegg til KS. Eurocities er også et nettverk – mer enn 190 byer i 38 land er med – og en stemme for byer og byfolket.

Åtte europeiske byer arbeider sammen innenfor rammen av initiativet «Big Buyers». I tillegg til Oslo København, Helsinki og Vantaa (Finland), Amsterdam og Haarlem (Nederland), Lisboa og Zürich. Formålet er å finne ut den beste måte å benytte det offentliges anskaffelser til å nå målene for bærekraft og miljø.

De nye arbeidsgruppene

Nylig ble fire nye arbeidsgrupper i initiativet etablert, og de skal holde på til høsten 2022. I den tiden skal de bidra til å etablere strategiske anskaffelser for bærekraftige løsninger.

Den ene, nye arbeidsgruppen bygger på et tilsvarende førstefase-arbeid – nullutslipp fra anleggsplasser. Utfordringen er å oppskalere slike nåværende anleggsplasser fra en pilotfase til standard praksis.

En annen gruppe skal ta for seg digitale løsninger for helsesektoren. Formålet er å setet fart på tilgangen av innovative, digitale løsninger med særlig fokus på pasientovervåkning og verktøy for bedre datastyring og – analyse.

Sirkulært i bygg og anlegg

Også en annen gruppe bygger på erfaringene fra en førstefase, nemlig sirkulære anskaffelser i bygg og anlegg. Forgjengeren ledet pilotprosjekter som gjaldt sirkulære materialer med det for øyet å ta for seg ulike utfordringer gjennom hele verdikjeden. Den nye gruppen skal samarbeide om å redusere karbonutslipp og forbedre livsløpsperspektivet og kunnskapen om ressurser innenfor bygg og anlegg. Denne gangen gjelder det lavkarbonløsninger for asfalt, sement og andre basismaterialer.

Den fjerde nye arbeidsgruppens perspektiv er elektrisk drevne tungbiler for avfallshåndtering, gaterengjøring og vedlikehold. Også her kan man bygge på erfaringer fra en forløper, der byene kom med en felles behovsidentifikasjon og utvekslet tidligere kunnskap med anskaffelse av tungbiler. Målet er å få til nullutslipps-tungbiler i byene innen 2030.

Bli den første til å kommentere på "Oslo i europeisk samarbeid: Tar nye steg for miljø- og klimavennlig innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.