Kunnskapsdepartementet vurderer i samarbeid med Nærings- og fiskeridepartementet tiltak for hvordan lærlingklausulen kan følges bedre opp av oppdragsgiver i forbindelse med offentlige anskaffelser, opplyste kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget. En evaluering peker nettopp på at en sentral utfordring ved bruk av lærlingklausulen er manglende oppfølging ved og etter inngåelse av avtaler.
Kunnskaps- og integreringsministeren mente i sitt svar at forskrift om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter (lærlingklausulen) har hatt en positiv effekt for økningen i antall læreplasser, som er ett av formålene med forskriften, og:
– På oppdrag fra Utdanningsdirektoratet har Oslo Economics AS evaluert konsekvensene av forskriften. Evalueringen viser at det har vært en vesentlig økning i antall læreplasser i privat sektor etter 1. januar 2017, da forskriften trådte i kraft. I samme periode har andelen offentlige kontrakter hvor det stilles krav om bruk av lærlinger økt med elleve prosentpoeng. Fordi økningen i antallet læreplasser etter innføringen av lærlingklausulen er vesentlig, og korresponderer med en potensielt betydningsfull økning i antallet offentlige anskaffelser med krav om bruk av lærlinger, vurderer rapporten det som sannsynlig at en del av den observerte økningen skyldes innføring av lærlingklausulen.
Manglende oppfølging
Lærlingklausulen pålegger en plikt til å stille krav i kontrakten om at leverandøren er tilknyttet en lærlingordning og at lærlinger deltar i arbeidet med å oppfylle kontrakten. Dette er et tydelig krav som skal være tilstrekkelig for å sikre økt antall læreplasser. – Evalueringsrapporten peker imidlertid på at en sentral utfordring ved bruk av lærlingklausulen er manglende oppfølging ved og etter inngåelse av avtaler, slo statsråd Melby fast. Evalueringen viser både til funn i andre rapporter, og til funn i eget materiale. Dette innebærer at bedrifter kan unnlate å oppfylle kravet til lærlinger i kontrakter med offentlige oppdragsgiver uten at dette får konsekvenser.
– Jeg mener, fremholdt hun, det er avgjørende at oppdragsgivere både har kompetanse og systemer for god oppfølging og kontroll av avtaler. Kunnskapsdepartementet vurderer derfor i samarbeid med Nærings- og fiskeridepartementet tiltak for hvordan lærlingklausulen kan følges bedre opp av oppdragsgiver i forbindelse med offentlige anskaffelser.
Bli den første til å kommentere på "Bekymret for oppdragsgiveres manglende oppfølging av lærlingkravet"