Tre nordiske land gjennomfører legemiddelkjøp der mer enn pris skal telle, regjeringen får kritikk fra bransjen mot å legge arbeidsmarkedstiltak ut på anbud og Riksrevisjonen gransker klima- og miljøanskaffelser. En offentlig innkjøpssjef i Danmark med millionunderslag kan sone med fotlenke, tips for gode en-til-en-møter foreligger og prisøkningen på byggevarer bekymrer leverandører til det offentlige. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Alt om KS Innkjøpsforum
Her kan du om styret i KS Innkjøpsforum, i tillegg til forumets møteplan, handlingsprogram etc.
Nordiske legemiddelkjøp med mer enn pris
Det blir satt miljøkrav når Norge, Island og Danmark nå gjennomfører flere nye felles nordiske legemiddelanskaffelser. Forrige gang gjaldt bare pris. Denne gangen blir pris og forsyningssikkerhet viktige kriterier i valget av leverandør. I tillegg kommer miljø inn som nytt kriterium.
Kritikk mot arbeidsmarkeds-anbud
Regjeringen har lagt frem sin stortingsmelding om utenforskap, og får kritikk fra Arbeidsmarkedsbedriftene: Regjeringen er villig til å sette tiltak for de mest utsatte i spill, trass i juridisk utredning om det motsatte. Anbud kan føre til et dårligere tilbud i distriktene, og mer sentralisering, sier Dag Sandvik, direktør i foreningen.
Tilgjengelighet inn i kravspesifikasjoner
Direktivet har også betydning for EU-direktivene om offentlige anskaffelser, og innebærer at de tilgjengelighetskravene som er nevnt i tilgjengelighetsdirektivet skal legges til grunn i kravspesifikasjonene ved blant annet offentlige anskaffelser. Direktivet er nå på høring.
Frihandelsavtale og offentlige anskaffelser
Riksrevisjonen ser på klima- og miljøanskaffelser
Ved inngangen til 2021 arbeidet Riksrevisjonen med ytterligere åtte undersøkelser som involverer flere departementer: Klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser, fremgår det av innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget om Riksrevisjonens årsrapport for 2020.
Tips for gode en-til-en-møter
I sin blogg deler nå Nasjonalt program for leverandørutvikling tips og erfaringer for hvordan gjennomføre gode en-til-en møter. Rådene gjelder både for fysiske og digitale møter, men de deler også tips spesielt for digitale møter. En-til-en-møter følger ofte en markedsdialog i forbindelse med en anskaffelse.
Brudd på personopplysningsloven etter anbud
Et bomselskap har fått 5 mill. i bot fra Datatilsynet for brudd på personopplysningsloven. Datatilsynet mener at databehandleravtale, risikovurdering og overføringsgrunnlag manglet. Selskapet viser til tilstrekkelige garantier gjennom tilbudet som ble levert i et offentlig anbud, jfr. anbudsdokumentene, tilbud, kontrakt og risikovurdering.
Prisøkning på byggevarer bekymrer (I)
Prisøkning på materialer og byggevarer bekymrer Maskinentreprenørenes Forbund. For kontrakter som ikke er inngått, må man huske at det ikke er adgang til å ta forbehold om prisen ved anbudskonkurranser som går etter regelverket om offentlige anskaffelser, svarer bl.a. deres juridiske avdeling.
Prisøkning på byggevarer bekymrer (II)
Prisøkning og mangel på trelast skaper uro også på Hadeland. Byggmesterforbundet viser til at i mange anbudskonkurranser kreves det at prisene fra tilbudet skal låses, eller mer sjeldent gir de rom for mindre prisjusteringer etter bestemte indeksreguleringer. Det blir en ekstra utfordrende situasjon nå, mener bransjen ifølge bladet Hadeland.
Nasjonalt rammeverk mot arbeidslivskrim
LO og NHO samler seg nå bak kravet om et nasjonalt rammeverk som skal sikre at det offentlige kun kjøper inn fra seriøse aktører. NHO-sjefen frykter arbeidslivskriminaliteten kan blomstre opp når samfunnet åpner opp igjen, skriver E24.
Byggmestre: Bra med Norgesmodell mot useriøse
– Byggmesterforbundet registrerer med tilfredshet at LO og NHO nå signaliserer at de går sammen og stiller krav om nasjonale innkjøpsregler ved offentlige anskaffelser. Bakgrunnen for dette er behovet for å demme opp for useriøse aktører og etablere en “Norgesmodell”, heter det i en pressemelding fra Byggmesterforbundet.
Norgesmodell på Skiensmodellen?
Nasjonale regler, for eksempel med basert på Skiensmodellen, er høyst fornuftig å innføre, for å sikre at «arbeidsvilkårene» for denne bandittvirksomheten blir så dårlig som mulig, skriver Varden på lederplass. Bandittvirksomheten er useriøse aktører i offentlige anskaffelser.
Skremmende med økonomi foran sikkerhet
Det er skremmende å se at i dag er økonomien i anbudet viktigere enn sikkerheten til sjåførene, sier bussjåfør Tor Ingar Storsveen. Han påpeker at Ruter allerede har stilt sikrere førermiljø som krav i noen av anbudene. Da må det være mulig å gjøre det i alle andre offentlige anbud, påpeker han overfor NJF Magasinet.
Små lokale bedrifter i anbud
Hvordan kan kommunen legge til rette for at små lokale bedrifter kan delta i anbudskonkurranser? Hva er handlingsrommet? Det er blant temaene i et webinar 15. juni regi av det statlige Merkur-programmet og Distriktssenteret. Politikere og administrasjon i kommuner, så vel som distriktskjøpmenn, er målgrupper.
Med innkjøpskrav for teknologiskifte
– Vi ønsker å ta lederskap i utviklingen av nye hurtigbåter som går på hydrogen. Jeg ser fram til dette arbeidet, der vi nok en gang bruker offentlige innkjøp til å stille krav som gir innovasjon og teknologiskifte, sier fylkesordfører Jon Askeland i Vestland fylke.
Offensiv mot svindel av offentlige midler
Økonomistyrelsen i Danmark har satt i gang en flerårig sammenhengende innsats om styrket internkontroll, tilsyn og risikostyring, som både skal styrke arbeidet sentralt og desentralt i de statlige institusjonene. Det dreier seg om å forebygge svindel med offentlige midler.
Island med anbud på nytt forskningsskip
Det islandske havforskningsinstituttet skal skifte ut forskningsfartøyet Bjarni Sæmundsson. Åtte skipsverft blir invitert til å inngi anbud på bygging av et nytt forskningsfartøy. Den formelle anbudsprosessen er i gang og vil vare i flere måneder. Planen er å få på plass en ny kontrakt innen 1. november.
Fotlenke straff for millionunderslag?
Den tidligere innkjøpssjefen ved Sygehus Lillebælt er dømt for bedrageri for godt to mill. Han erkjente seg skyldig i fullt monn, skriver udbudsmedia.dk. han ble fristet, fordi kontrollen i sykehuset innkjøpsavdeling var dårlig. Straffen er prinsipielt tre måneder, som kan omgjøres fotlenke. Størstedelen av straffen er gjort betinget.
Kjøp av chatbot-tjenester via DPS/DIO
I mai ble Ríkiskaups første avtale om DPS (Dynamic Purchasing System) etablert. Avtalen inkluderer «tjenester for smarte mennesker» (Chatbot) for offentlige etater. I et interaktivt innkjøpssystem er det konkurranse om alle kjøp av «smarte mennesker» i systemet blant alle kvalifiserte deltakere via Ríkiskaup, Islands statlige innkjøpssenter.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 11.juni"