900 norske lokalsamfunn har bare en dagligvarebutikk. Kommunene kan støtte opp om lokale butikker ved å handle lokalt, poengterer det statlige Distriktssenteret. Det kan bli dramatisk for en marginal nærbutikk dersom omsetningen blir redusert med 200 – 400 000 kroner fordi kommunen legger om innkjøpspolitikken. Resultatet kan i verste fall bli at butikken må stenge dørene, med de negative konsekvenser det får for lokalsamfunnet.
Kommunene har stort handlingsrom til å handle lokalt. Resultatet kan bli positivt både for kommuneøkonomien, lokalsamfunnet og miljøet, heter det i en artikkel på nettstedet distriktssenteret.no. Mange lokalpolitikere vil gjerne handle lokalt, fordi de ser at lokal handel holder oppe og utvikler lokalt næringsliv. De er imidlertid er usikre på hva lovverket tillater og er derfor redde for å gå ut av et interkommunalt innkjøpssamarbeid.
Distriktssenteret er en offentlig virksomhet som jobber for å styrke evnen til kommuner og regioner til å utvikle attraktive og vekstkraftige lokalsamfunn. Senteret styrer bl.a. Merkur-programmet, som er Kommunal- og moderniseringsdepartementets verktøy for å utvikle butikker i utkantstrøk.
Gode erfaringer
Det kan være god lokal samfunnsutvikling å handle lokalt, fremholdes det i artikkelen. Lov om offentlige anskaffelser gir kommunen stort handlingsrom til å legge opp anbudskonkurranser slik at lokale bedrifter får anledning til å delta. Flere kommuner har gode erfaringer med å utnytte dette handlingsrommet og f.eks. gjøre innkjøp til skole og barnehage fra nærbutikker.
Lokal handel styrker det lokale næringslivet og skaper lokale arbeidsplasser. Det kan gi positive effekter for kommunens inntekter. På toppen av dette kan kommunen som innkjøper redusere miljøpåvirkningene, bl.a. gjennom å unngå dobbel transport til ei grend der en kommunal institusjon trenger varer.
Svært viktig for SMB
Offentlige anskaffelser er svært viktig for mange små og mellomstore bedrifter. 900 norske lokalsamfunn har bare en dagligvarebutikk. Nærbutikken er en nøkkelinstitusjon i disse samfunnene. Butikken er ikke bare bygdas eneste formidler av varer og tjenester. Den er også en viktig møteplass og et nav i lokalsamfunnet.
Dei fleste distriktsbutikkene tilbyr mange tjenester i tillegg til dagligvare, som post, pakkeutlevering, bank, apotek, drivstoff og tipping. Flere kommuner samarbeider med nærbutikker om turistinformasjon, kommunal informasjon, skoleskyss, utlån av bøker, miljøstasjon, språktrening for innvandrere og samarbeid med hjemmetjeneste.
85% av norske kommuner deltar i et eller flere innkjøpssamarbeid. Det er forståelig at kommunene ønsker å samarbeide for å styrke kompetansen og spare penger. Samtidig vil store innkjøp ofte favorisere store leverandører som kan levere til et stort geografisk område. Resultatet kan bli nedbygging av lokalt næringsliv. Da er innkjøpspolitikken i direkte konflikt med kommunens rolle som samfunnsutvikler, skriver Distriktssenteret.
Bli den første til å kommentere på "Kan bli dramatisk for nærbutikken når kommunen legger om innkjøpspolitikken"