Åtte Agder-kommuner samarbeider om å bruke innkjøpsmakten til å framskynde det grønne skiftet. Roy Akselsen – “kommunenes grønne mann” – er ansatt som prosjektleder for samarbeidet, et prosjekt som er unikt i Norge. – Min jobb er å finne stedene der vi kan kutte klimautslipp. Det gjør jeg ved å endre på atferd og oppførsel hos innkjøperne i kommunen, sier han. De første resultatene er allerede kommet.
– Innkjøp er kommunens grønne supermuskel. De åtte kommunene i samarbeidet kjøper inn varer for over 600 millioner kroner i året. Nå skal vi bruke forbrukermakten til å drive fram mer klimavennlige løsninger, sier Akselsen, i et oppslag på nettsiden til en av kommunene.
Akselsen har fått en helt spesiell oppgave. Han skal jobbe med grønne innkjøp i Agder-kommunene Vennesla, Birkenes, Iveland, Åseral, Evje og Hornnes, Bygland, Valle og Bykle. – Min jobb er å finne stedene der vi kan kutte klimautslipp. Det gjør jeg ved å endre på innkjøperne i kommunen sin atferd og oppførsel. Det har vært lett lenge å bare bruke pris som parameter, og det har alltid vært en sunn innstilling på å strekke den kommunale krona lengst mulig. Men nå skal man samtidig kutte sin tilmålte del av klimautslippet, sier Roy Akselsen i et intervju med Vennesla Tidende, og:
Tidlig inn i prosessene
– Det å gjøre endringer skaper utfordringer. Min jobb er å gjøre det bedre på klima, brukeropplevelser og økonomi. Og det er mulig. Det viktigste er å komme så tidlig som mulig i prosessene. Da er mulighetene til påvirkning høy, og kostnad til endring blir lav.
Det grønne innkjøpsprosjektet er det Miljødirektoratet som finansierer. Prosjektet varer i første omgang i to år. Akselsen begynte i jobben i april og har brukt de første ukene til å ha møter med innkjøpere og kommuneledelse i alle de åtte kommunene. Han kommer i hovedsak til å ha kontorsted på Evje.
Flere grønne prosjekter
I tillegg til grønn forbrukermakt skal han også jobbe med to andre viktige grønne prosjekter:
- Vurdere og initiere samarbeidsprosjekter der de åtte kommunene kan samarbeide om innkjøp og eventuelt dele på utstyr, rett og slett innføre litt delingsøkonomi i de kommunale systemene.
- Være pådriver for markedsutvikling. Jobbe med lokalt næringsliv slik at kompetansen rundt det grønne skiftet øker og lokale bedrifter og lokalt næringsliv kan posisjonere seg og være rede til å ta grønne markedsandeler.
– Dette blir veldig spennende. Første konkrete resultat er allerede på plass. Av de åtte kommunenes 187 kjøretøy, har Valle bestemt seg for å erstatte fire dieselbiler med fire nullutslippsbiler, sier Akselsen.
Til Vennesla Tidende opplyser han at kommunen dermed sparte godt over 100.000 kroner i driftsmidler i tillegg til klimautslipp. Bytte av bilene sørget for at Co2-kuttet i Valle ble på 4,557 kg per bil i året. Fire biler ga dermed over 18 tonn reduksjon i Co2-utslipp for et innkjøp.
Bli den første til å kommentere på "Unikt klima-samarbeid mellom åtte kommuner – egen «grønn mann» på plass"