Et innovasjonspartnerskap som Bodø kommune nå er i gang med, skal etablere en smartby-plattform som gjør Bodø til et smartere samfunn, men ikke bare: Plattformen kan også gi tilsvarende muligheter for andre kommuner. I tillegg skal det utvikles en applikasjon som gjør kritisk data om eiendom og beboere tilgjengelig for nødetater før, under og etter utrykning. Det gjelder delprosjekt Smart arkitektur Bodø, som skal være en plattform for deling av informasjon mellom samfunnsaktører som det offentlige, private og blålysetatene.
Smart Arkitektur i Bodø er ett delprosjekt under Smart Bodø. Kommunen ønsker å bygge en smart by som møter behovene til innbyggere gjennom utvikling og implementering av delprosjektet. Salten Brann er valgt som case etter en behovskartlegging og er gjort med bakgrunn i dagens tilgang på strukturert data, eksisterende plattformer og digitalisering antatt innsats og effekt. Målbildet for Smart Arkitektur er større og omfatter Bodø by som helhet.
Fokuset for delprosjektet er på blålysetatene og hvordan man kan gjøre disse etatene smartere gjennom innsamling og deling av data, – deriblant IoT-data og statistiske data. Innenfor blålysetatene er fokuset igjen hvordan man kan benytte disse dataene (f.eks. tilgjengeliggjøring av bygg, konstruksjon og andre data kommunen besitter) i forbindelse med planlegging, trening og utrykning.
Innovasjonspartnerskap
Nå starter ett spennende samarbeid mellom Innovasjon Norge, Bodø kommune og Smartsky AS med partnere for utvikling av innovative digitale verktøy for Salten Brann. Det dreier seg om et innovasjonspartnerskap, der kommunen har fått opp imot sju mill i støtte fra Innovasjon Norge. Smartsky er valgt etter en anbudskonkurranse i regi av kommunen med store nasjonale og internasjonale selskaper. Også Nasjonalt program for leverandørutvikling har bidratt – med faglig prosjektstøtte.
Smart arkitektur Bodø skal være en plattform for deling av informasjon mellom samfunnsaktører som det offentlige, private og blålysetatene. I første omgang skal dette bidra til å øke Salten Branns mulighet til å nyttiggjøre tilgjengelig data (informasjon) for å gi en tryggere region. Samtidig vil dette gjøre det mulig at informasjon lettere og automatisk kan flyte mellom samfunnsaktører for bedre utnyttelse. Prosjektet skal også bidra til verdiskaping, bedre bærekraft og en digital gjenbruksøkonomi.
To løsninger
– Vi skal bygge to løsninger som hver for seg vil ha stor verdi for en kommune, sier gründer Thomas Dragseth i Smartsky AS i et oppslag på nettsiden til Bodø kommune
Det første er en smartby-plattform, en programvare. Dette gjør det mulig for også små kommuner raskt å bli smarte samfunn, uten store forhåndsinvesteringer. Det andre er en applikasjon som tilgjengeliggjør kritisk data om eiendom og beboere for nødetater før, under og etter utrykning.
Tre prosjekter innen smarte byer, vedlikehold og bygging av broer, samt klimagassreduksjon i grunnarbeider har mottatt støtte fra Innovasjon Norge. I tillegg til Bodø gikk det også penger til et samarbeid mellom Statens Vegvesen, Statsbygg og Bane Nor som skal jobbe med klimagassreduksjon, og Møre og Romsdal fylkeskommune med et prosjekt vedrørende broer.
Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap i Bodø kan åpne muligheter for hele kommune-Norge"