I Sverige er det på vei en serie «pakker» som inneholder bærekraftskriterier til bruk når det offentlige i vårt naboland skal kjøpe inn matvarer og matvaretjenester. De første foreligger allerede. Kriteriene er utviklet av Upphandlingsmyndigheten og omfatter bl.a. krav til dyrevern, antibiotika og miljø. Det er i en fersk svensk publikasjon det gis opplysninger om disse «pakkene».
Publikasjonen «Konsten att upphandla svenska mervärden» er utgitt av Svenskmärkning AB, som står bak den frivillige opprinnelsesmerkingen Från Sverige og eies i fellesskap av foreningene Lantbrukarnas Riksförbund, Livsmedelsföretagen og Svensk Dagligvaruhandel.
I Sverige kjøper stat, kommuner og fylkeskommuner (landsting/regioner) inn matvarer for åtte milliarder hvert år og måltidstjenester for om lag to milliarder. Hver dag serveres det ca. tre millioner offentlige måltider.
Svensk matvarestrategi
Den svenske nasjonale matvarestrategien sier at anskaffelse av matvarer skal styres mot og tilsvare samfunnets ambisjoner og lover når det gjelder dyrevern og miljø. En måte som offentlige innkjøpere kan imøtekomme dette på, er å stille krav i sine innkjøp.
Upphandlingsmyndigheten i Sverige har samlet de nye bærekraftskriteriene for ulike typer kjøtt, samt for melk og meieri i «Kravpaket Nationell Livsmedelsstrategi». I tillegg planlegges det at flere områder skal med i denne «krav-pakken». Det gjelder f.eks. frukt og grønt.
Dyrevern, antibiotika …
Samlingen av krav omfatter bl.a. krav til dyrevern, antibiotika og miljø. Dyrevern et viktig bærekraftsaspekt for mange som anskaffer matvarer til offentlige kjøkken, heter det i publikasjonen.
Det anbefales tidlig dialog mellom kjøpende myndighet og leverandører. Det vil skape rette forutsetninger for å oppnå målet med anskaffelsen, understrekes det.
Fremme svensk produksjon
Interessen i Sverige er stor for at offentlig sektor gjennom sine anskaffelser skal bidra til å fremme god svenske matvareproduksjon. En bærekraftig anskaffelse innebærer ikke bare miljøpåvirkning og åpne landskap, men også sosioøkonomiske aspekter som et levende næringsliv i landet.
Utslipp av veksthusgasser fra svensk storfe – og lammeproduksjon er 60% lavere enn det globale gjennomsnittet, ifølge Lantbrukarnas Riksförbund, mens produksjonen av grisekjøtt har 50% lavere klimautslipp sammenliknet med det globale gjennomsnittet.
Bli den første til å kommentere på "Svenske «pakker» med bærekraft-kriterier til bruk ved offentlige matkjøp"