HelseOmsorg21 har satt innovative offentlige anskaffelser på dagsorden i 2020 – 2021. Ett av målene er at helsetjenesten styrker forståelsen av sin rolle som strategisk innkjøper og øker kompetanse og kunnskap om innovative anskaffelser. Det er forventet at HelseOmsorg21-rådet tar opp de vanskelige problemstillingene som ikke andre befatter seg med.
HelseOmsorg21-rådet, oppnevnt av Helse- og omsorgsdepartementet, er tverrfaglig sammensatt. Det er en nasjonal dialogarena mellom den offentlige sentrale helseforvaltningen, offentlige helse- og omsorgstjenester, universitets- og høyskolesektoren, instituttsektoren, privat sektor og brukerorganisasjonene. Det fremgår av mandatet for perioden 2020 – 2024 gitt av Helse- og omsorgsdepartementet. Sekretariat for Rådet er lagt til Norges forskningsråd.
Innovative offentlige anskaffelser
Rådet har vedtatt å jobbe med fem områder i strategiperioden 2020 – 2021. Ett av disse er «hjemmemarked, næringsutvikling og innovative offentlige anskaffelser». Blant målene er det mange som dreier seg om innovative offentlige anskaffelser. Et profesjonalisert og bærekraftig hjemmemarked for norsk helsenæring må videreutvikles. For å få det til må samarbeidet mellom offentlige aktører om innovative anskaffelser og skalering styrkes. Samtidig må helsetjenesten forstå at de har en rolle som strategisk innkjøper og kan bidra til næringsutvikling og nye arbeidsplasser i Norge.
HelseOmsorg21-rådet tar også mål av seg til å øke kompetanse og kunnskap om innovative anskaffelser i norsk helsesektor bl.a. ved å peke på potensialet, mulighetene, utfordringene og effektene knyttet til bruken av slike anskaffelser i helsetjenestene. Likeledes skal kjennskapen til og kompetansen om prosessene for innovative anskaffelser i helsetjenesten og helsenæringen styrkes, heter det.
Samlet inn innspill
Rådet har gjennomført møter med en rekke interessenter hvor det er hentet inn innspill til temaer som kan være viktige å belyse. Det er fremkommet forslag til eksempler som illustrerer hva som skal til (dvs. suksesshistorier) og hva som er barrierer (dvs. hvorfor lykkes man ikke) for et profesjonalisert og bærekraftig hjemmemarked.
Planen er å gjennomføre tre dialogmøter med en rekke interessenter, men koronasituasjonen har gjort at bare ett er gjennomført så langt. Her var tema hvordan innkjøp og anskaffelser kan bidra til mer innovasjon og bærekraft i spesialisthelsetjenesten, samtidig som det bidrar til verdiskaping, næringsutvikling og arbeidsplasser i Norge. Det neste dialogmøte avholdes i oktober. Temaet er innovasjon og anskaffelser i kommunehelsetjenesten.
Bli den første til å kommentere på "Skal bidra til økt kompetanse i helsetjenesten om innovative anskaffelser"