Mer enn hver tredje anskaffelse i Sverige får bare ett eller to tilbud

Anbud365: Mer enn hver tredje anskaffelse i Sverige får bare ett eller to tilbudMagdalena Andersson, finansminister i Sverige, har på vegne av sin regjering nå lagt fram forslag til 2022-budsjett med bred omtale av offentlige anskaffelser (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

Mer enn hver tredje offentlige anskaffelse i Sverige i fjor tiltrakk seg bare ett eller to tilbud. Det bekymrer regjeringen i vårt naboland i øst, fremgår det av budsjettforslaget for 2022 som nå er lagt fram. Å øke antallet tilbydere er viktig ettersom en økt konkurranse skaper forutsetninger for mer effektive offentlige anskaffelser, heter det.

Det fremgår av budsjettproposisjonen for 2022 at det gjennomsnittlige antallet tilbydere pr. anskaffelse i 2020 økte til 4,7 – en økning i tredje året på rad. Regjeringen opplyser imidlertid at andelen har variert over årene og har ligget mellom 4,1 og 4,8 de siste ti årene.

Andelen anskaffelser der det enten er en eller to tilbud utgjorde i 2020 35%, heter det, og det vanligste antallet tilbud ligger på to, noe som var tilfellet i 20% av fjorårets anskaffelser.

Antall tilbydere må opp

Regjeringen understreker at det er positivt at den nedadgående trenden for det gjennomsnittlige antallet tilbyder er brutt. Men antallet må fortsatt øke. Det er spesielt problematisk at det i såpass mange anskaffelser bare deltar en eller to tilbydere. Å øke antallet tilbydere er viktig ettersom en økt konkurranse skaper forutsetninger for mer effektive offentlige anskaffelser, skriver den svenske regjeringen.

Andelen avbrutte anskaffelser har økt i Sverige gjennom flere år, men fra 2018 til 202 gikk andelen ned fra 14 til 12%. En avbrutt anskaffelse innebærer naturligvis et visst effektiviseringstap i form av nedlagt arbeid, heter det i budsjettproposisjonen.

Klage- og ankesaker

Når det gjelder omfanget av klager, påpeker regjeringen en variasjon over årene 2011 til 2019 mellom sju og åtte prosent. Men derfra til 2020 er det en reduksjon til fem prosent. Statlige myndigheter og selskap har lavest andel klager med 3,9%, kommuner og kommunale selskap ligger på 4,9%, mens regioner og regioneide foretak oppviser en klageandel på 5,7%. Kommunene gjennomførte i 2020 flest anskaffelser, ca. 8230, mens regionene og staten gjennomførte henholdsvis ca. 1580 og 2860 anskaffelser i fjor.

Til sammen ble drøyt 3600 klagesaker avgjorde i förvaltningsdomstolene i Sverige (førsteinstans), hvorav 61% ble behandlet. Tallet på klager som får medhold i disse domstolene har også variert over årene – mellom 24 og 30%. I 2020 endte man på 18%. I 778 saker ble domstolens avgjørelse anket til kammarrätten, og i de 742 sakene denne domstolen behandlet i 2020, endret man avgjørelsen i 5,8%.

Bedre til å anskaffe?

Regjeringen skriver at kombinasjonen av at andelen klager er noe redusert og at andelen anskaffelser der förvaltningsdomstolene endret utfallet i den konkrete anskaffelsen er redusert markant de seneste ti årene, kan være en konsekvens av at de offentlige oppdragsgiverne og enhetene er blitt bedre på å anskaffe. Det i seg selv bidrar til en mer effektiv og rettssikker anskaffelse.

Bli den første til å kommentere på "Mer enn hver tredje anskaffelse i Sverige får bare ett eller to tilbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.