På Haugalandet er det nå full fart i «Klimasats»-prosjektet – anført av Karmøy kommune. Det forteller primus motor Anja Kjellesvik-Kristiansen i Karmøy til Anbud365. I tillegg til miljøkrav står også sirkulærøkonomi sentralt. Fem relevante anskaffelser har vært gjennomført eller er i gang, veiledninger skal utvikles, og: Det gjelder å få det beste ut av dialogen med markedet, slik at vi ikke strekker strikken med krav for langt. Vi trenger, sier hun, god konkurranse og å gjøre deltakelse enklest mulig for næringslivet for å få resultater i bærekrafts-arbeidet.
Kjellesvik-Kristiansen, til vanlig i innkjøpsavdelingen i Karmøy kommune, er prosjektleder for det lokale Klimasats-prosjektet, er kommunene i Innkjøpssamarbeidet på Haugalandet er med – Bokn, Etne, Haugesund, Karmøy, Sauda, Sveio, Tysvær, Utsira og Vindafjord. I tillegg er det dialog og jevnlig kontakt med andre kommuner som også er Klimasats-kommuner. Og fagfolkene i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) er verdifulle ressurspersoner.
– Vi ønsker å stille miljøkrav som har en reell verdi, sier hun til Anbud365. Ønsket er å premiere de med miljøvennlig løsning som er bærekraftig. Vi har en vei å gå, men er i gang.
Fem «Klimasats-anskaffelser»
Hun forteller at det er tjenester og varer som er tema nå.
• Skolebøker/læringsmidler – krav om el-bil (transport) som tildelingskriterium. Her vant en lokal mindre bedrift som utkonkurrerte de større nasjonale. Det viser at det er viktig å stille miljøkrav for å ikke ekskludere mindre lokale aktører. Avtalen gjelder for sju av regionens kommuner
• Renholdsmidler – miljø ble vektet som tildelingskriterium. Det gjaldt krav om returordning med tanke på emballasje, om redusert utslipp ved bruk av kjøretøy med euroklasse 6/VI og miljømerking av produkter etter miljømerke type-1. Sju av regionens kommuner er med på denne avtalen.
• Konsulentbistand, miljøpåvirkning bygg. Dette er en konkurranse som nå er ute og der kontrakt snart skal tildeles. Ønsket er en ekstern konsulent som skal øke deres kompetanse innen hvordan stille riktige miljøkrav når det er snakk om bygg og anlegg. Her forventes en egen prosedyre/veiledning som kan benyttes i fremtidige byggeprosjekter. Gjelder Karmøy kommune, men overføringsverdien vil bli tatt med til de andre klimasatskommunene siden miljøkrav i bygg/anleggsbransjen skal utarbeides på tvers av flere av regionens kommuner
• Renovasjonsbiler- 5 stk som skal gå på biogass. Gjelder for Karmøy kommune
• Avfallsbeholdere- miljøstyringssystem som kvalifikasjonskrav. Miljø og kvalitet 40% som tildelingskriterium – med underkriterier som transport, energieffektivisering, gjenvunnet plastråstoff og beskrivelse av logistikkløsning som vil gi minst mulig utslipp. Gjelder for Karmøy kommune.
Viktig dialog med næringslivet
Et viktig poeng i prosjektet er å finne ut vite hva slags spørsmål man skal stille i dialogen med markedet, slik at kommunene får en oppfatning av hvilke krav som kan stilles.
– Næringslivet satser økonomisk i den grønne omstillingen, og vi må ikke strekke kravene lenger enn hva som med rimelig sannsynlighet kan møtes av markedet slik at vi får en god konkurranse. Samtidig som det viktig at næringslivet møter de samme kravene uansett hvem som står bak anskaffelse, sier Kjellesvik-Kristiansen, som har den erfaring at næringslivet så absolutt ser nytten av å være med på det grønne skiftet.
En veiledning skal lages. Den skal ut på høring i næringslivet, i første rekke representert ved Haugaland Vekst og Haugaland Næringsforening. Den ferdige veiledningen skal så tas i bruk av alle internt som kjøper – det er jo ikke bare innkjøpsavdelingen som kjøper.
Sirkulærøkonomi
Kjellesvik-Kristiansen forteller at sirkulærøkonomi også står på dagsordenen. I første omgang gjelder det ombruk av IT-utstyr, men også ombruk i stedet for nykjøp av møbler er interessant. I forbindelse med møbel-ombruk har hun kontakt med Asker kommune, som har jobbet mye med denne problemstillingen. Via plattformen Loopfront foregår det en kartlegging av mulighet og behov i Karmøy kommune med hensikt å få fram reelle tall og fakta om utslipp.
– Hva er dine ambisjoner med prosjektet?
– Å få så vel store som små leverandører med på det grønne skiftet, å legge opp de kravene vi stiller slik at også små bedrifter har mulighet til å delta i konkurransene, f.eks. ved bruk av kontraktskrav. Over tid kan kravene bli flere og mer skjerpet. Og vi har ikke minst det lokale næringslivet i tankene, understreker Anja Kjellesvik-Kristiansen i Karmøy kommune.
Bli den første til å kommentere på "Full fart i kommunalt «Klimasats»-prosjekt"