Nær alle småbedrifter i en svenske undersøkelse svarer at de vil – eller kanskje vil – delta i kampen om offentlige kontrakter. Samtidig viser samme undersøkelse at nær ni av ti kan tenke seg å være underleverandør til en større leverandør til det offentlige – eller er nysgjerrige på nettopp det. Om lag en av ti deltar ikke på det offentlige markedet fordi de mener at marginene er for dårlige, viser undersøkelsen.
Undersøkelsen er gjennomført av Företagarförbundet i september i år via epost til sine medlemmer, og det kom inn 173 svar. Forbundet er en medlemsorganisasjon for svenske småbedrifter og har nærmere 4500 medlemmer.
Resultatene av undersøkelsen viser at 96% vil eller vil kanskje delta på det offentlige innkjøpsmarkedet, men bare om lag halvparten gjør det. Resten velger bevisst eller ubevisst ikke å gjøre det.
Ingen oversikt
To av tre spurte hadde ingen anelse om omfanget/verdien av det offentlige markedet innenfor egen bransje. Ingen hadde nøyaktig kunnskap om hvem som kjøper eller hvor mye som blir kjøpt.
Når det gjelder bruk av tilbud om overvåking av kunngjøringer som er aktuelle for dem, er det to av tre som sier at de ikke benytter slikt, ifølge undersøkelsesresultatene.
For dårlige marginer
Halvparten av de spurte svarer at de har levert færre enn seks tilbud de siste tre årene, mens fire av ti ikke i det hele tatt har levert et tilbud i denne perioden. Blant de som aktivt avstår fra å delta på dette markedet, sier tre av ti at det er for vanskelig og at de vet for lite om markedet. 12% avstår fordi de mener marginene er for dårlige.
Det er også spurt om deltakerne i undersøkelsen kan tenke seg å bli underleverandør og i så måte komme seg inn på det offentlige markedet. 87% vil gjerne det eller er nysgjerrige på det å bli underleverandør til en større som allerede har kontrakt med det offentlige.
Sitater fra undersøkelsen
Blant sitatene som er å finne i materialet som Företagarförbundet har sluppet sammen med sammenstillingen av undersøkelsesresultatene er:
- Anbudene inneholder ofte en mengde skal-krav, innebærer at selv om man oppfyller ni av ti av disse blir man diskvalifisert
- Min virksomhet bygger helt på nære personlige kontakter
- Har bare en offentlig kunde
- Vanskelige anbud, idiotiske krav
Noen av sitatene viser også at flere sikter seg inn mot det private markedet eller at deres tjenester ikke er innrettet mot det offentlige.
Bli den første til å kommentere på "Svenske SMB-ere i undersøkelse: For dårlige marginer i offentlige kontrakter"