Pilotprosjekt gir grunnlag for oppdatering av miljøkrav i bygg-anskaffelser

Anbud365: Pilotprosjekt gir grunnlag for oppdatering av miljøkrav i bygg-anskaffelserSammenlignet med et referansebygg, har klimagassutslippene i et pilotprosjekt i Horten kommune blitt redusert med 33,5 %. Reduksjonen skyldes hovedsakelig materialbruken som massivtre i alle yttervegger, ifølge Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). På bildet Ragnar Sundklakk, kommunedirektør i Horten.

Skriv ut artikkelen

Bygging av nye omsorgsboliger i Horten har vært pilot for Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), som nå skal oppdatere sin kriterieveiviser for bygg, særlig når det gjelder krav som fremmer sirkulære løsninger. DFØ vil bruke tilbakemeldingene på miljøkravene til å forbedre disse slik at de blir tydelige og enkle i bruk.  Samtidig er DFØ nå på jakt etter andre kommuner som vil bruke bærekraftskriteriene.

Horten kommune har bygd 8 samlokaliserte omsorgsboliger i Åsgårdstrand. Omsorgsboligene med et totalt bruttoareal på 1.200 m2 ble bygd for unge personer med psykisk utviklingshemming. Kommunen hadde fra start av høye miljøambisjoner basert på den lokale klima- og energiplanen.

Dette er det første prosjektet av sitt slag for Horten kommune. Her er det brukt massivtre og byggeplassen er fossilfri. I kravspesifikasjonen var det fire krav:

  • Utslippsreduksjon fra byggeplass 
  • Klimagassberegning for bygget
  • Unngå bruk av tropisk trevirke
  • Åpen overvannshåndtering.

Klimagassutslipp ned 33,5%

Sammenlignet med et referansebygg, har klimagassutslippene blitt redusert med 33,5 %. Reduksjonen skyldes hovedsakelig materialbruken som massivtre i alle yttervegger.

Bare på materialer er reduksjonen på ca. 60 %. Over en 60 års periode er utslippene på 209 kg CO2-ekv/m2 for bygningen «som bygget». Referansebyggets utslipp for den samme perioden er 440 kg CO2-ekv/m2.

Bruk av biodrivstoff (HVO100) har også kuttet ned de lokale direkte utslippene på byggeplassen med 95 % sammenlignet med bruk av vanlig diesel for anleggsmaskiner. Det vil si en utslippsreduksjon på 13,6 tonn CO2-ekvivalenter   sammenlignet med bruk av vanlig diesel (14,3 tonn CO2-ekv).

Ikke tropisk tre

Kravet «unngå bruk av tropiske tre» ble oppfylt med massivtre, levert av den norske leverandøren Termowood i Hurdal.

Kommunen har også fått Klimasats-midler fra Miljødirektoratet. I tillegg til bruk av biodrivstoff er det også brukt elektrisk byggtørking under prosessen, opplyser Gjengangeren.

En dialogkonferanse med markedet i tidlig fasen, i oktober 2018, bidro til å øke interessen hos leverandørene for å fremme nye tekniske løsninger for fossilfri byggeplass og som bruk av massivtre.

Skal oppdatere miljøkriterier for bygg

Prosjektet har vært pilot for DFØs kriterieveiviser for bærekraftige offentlige bygganskaffelser. DFØ vil bruke tilbakemeldingene på miljøkravene til å forbedre disse slik at de blir tydelige og enkle i bruk både for kommunene og entreprenører som leverer tilbud.  – Innspillene er også viktige for å tilpasse kravene etter markedet og nye løsninger/teknologi. DFØ skal i gang med å oppdatere miljøkriteriene for bygg, særlig når det gjelder krav som fremmer sirkulære løsninger og Horten sine erfaringer er nyttige inn i dette arbeidet, sier Dominique Sellier, prosjektleder for bygg i DFØ.

Bli den første til å kommentere på "Pilotprosjekt gir grunnlag for oppdatering av miljøkrav i bygg-anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.