Det er avgjørende å kartlegge alt man har på en strukturert måte for at effektivt ombruk og sirkulære løsninger skal fungere. Det er Trondheim kommunes erfaringer så langt. En kartleggings-plattform til formålet er etablert: – Det er mål at det på sikt blir en obligatorisk del av vår drift, og vi ønsker da å kreve at rådgivere sjekker databasen før nye anskaffelser engang vurderes, heter det.
I et av sine nyhetsbrev har Loopfront tatt for seg Trondheim kommunes arbeid med gjenbruk av materialer fra bygg og anlegg. Nina Skar, anskaffelse og kontraktsansvarlig, og Hege Wik, prosjektleder for den aktuelle tverrenhetlige prosjektgruppen i kommunen er blant de intervjuede.
– Det er helt nødvendig å ha en database som gir en totaloversikt på alt av bygningsmaterialer som umiddelbart er klart for gjenbruk internt i kommunen. Interiøret som ble kartlagt og funnet gjenbrukbart ble nøye registrert og prosjektert inn i det nye rehabiliteringssenteret før det ble lagret, sier de to.
Avgjørende å kartlegge
Det er avgjørende å kartlegge alt man har på en strukturert måte for at effektivt ombruk og sirkulære løsninger skal fungere. Basert på den lille erfaringen de har, er det en nødvendighet å ha oversikt over hva man har. Det er også bra at man kan reservere det som er tilgjengelig, slik at man ikke tror det er ledig og så er det andre som planlegger å bruke samme møbel eller byggemateriale.
Ifølge Skar og Wik jobber kommunen mot at det skal bli en selvfølge å sjekke plattformen før man vurderer å kjøpe nytt eller starter et nytt prosjekt: – Det er mål om at det på sikt blir en obligatorisk del av vår drift, og vi ønsker da å kreve at rådgivere sjekker databasen før nye anskaffelser engang vurderes. Hovedmål for hele Trondheim Eiendom er miljø, og vi ønsker å allokere målekort for gjenbruk i alle anskaffelser for å intensivere dette.
Tar praktiske grep
Trondheim kommune ser ikke bare på potensialet innenfor sirkulærøkonomi, de tar nå praktiske grep for å øke sirkulariteten innenfor bygg og anlegg i kommunen. Kommunen som byggherre investerer årlig rundt 1 milliard kroner i nybygg og rehabiliteringsprosjekter. Dette inkluderer skoler, barnehager og helse- og omsorgssenter. – Vi ser at det er store mengder med inventar, møbler og byggematerialer som blir kastet og velger derfor å ta grep for å utnytte ressursene våre bedre, konstaterer de to i intervjuet.
Bli den første til å kommentere på "Sirkulærøkonomi: Sjekk ombruks-databasen før nye kjøp engang vurderes"