Vi må vente ytterligere tre uker på resultatet av terskelverdi-utredningen som Nærings- og fiskeridepartementet har satt i gang. Ny frist er 1. februar neste år. Om evalueringen fører til endring av terskelverdien, skal det komme konkret forslag om nivå. I tillegg skal bruken av frivillige kunngjøringer kartlegges, likeledes om hevingen har gjort det vanskeligere for SMB. En forenklet kunngjøringsplikt skal det også sees nærmere på.
Da oppdraget ble lyst ut på Doffin het det at evalueringen skal inneholde en samfunnsøkonomisk analyse av hevingen av nasjonal terskelverdi i anskaffelsesforskriften. Det skal vurderes om terskelverdien bør beholdes som den er, senkes eller heves for andre offentlige oppdragsgivere enn statlige. Dersom det foreslås å senke eller heve terskelverdien skal oppdragstaker komme med en konkret anbefaling til ny terskelverdi.
Vanskeligere for SMB?
Utredningen skal også kartlegge om hevingen av terskelverdien har medført at flere store leverandører har fått kontrakter, og om det har blitt vanskeligere for små- og mellomstore leverandører å vinne anbud. I tillegg skal utredningen kartlegge utviklingen i bruken av frivillige kunngjøringer i anskaffelsesprosesser, etter at terskelen ble hevet.
Evalueringen skal dessuten vurdere behovet for en forenklet kunngjøringsplikt for anskaffelser etter anskaffelsesforskriften del I. En slik plikt vil innebære at oppdragsgiver pålegges å kunngjøre anskaffelser med en verdi under nasjonal terskelverdi. Dette gjelder altså for anskaffelser på en verdi mellom 100 000 kroner og 1,3 mill. kroner, på Doffin. Evalueringen skal synliggjøre fordeler og ulemper ved å innføre en slik plikt, skrev Nærings- og fiskeridepartementet i sin kunngjøring av oppdraget.
Både heve og senke terskelverdiene
Det var Oslo Economics som fikk oppdraget. Etter et statusmøte med departementet nylig reiste Oslo Economics spørsmål knyttet til alternativer som skal vurderes i den samfunnsøkonomiske analysen. – Vi har tolket oppdraget og deres innspill i oppstartsmøtet slik at vi skal fokusere på å vurdere virkninger av å ev. redusere nasjonal terskelverdi eller innføre en forenklet kunngjøringsplikt, ikke å vurdere høyere terskelverdi for bygg og anlegg og/eller kommunal sektor, heter det i en epost til departementet, som svarte at ønsket er å få utredet effekter ved å heve og senke terskelverdiene, i tråd med mandatet. Forenklingshensyn kan tale mot en differensiering, og heving, av terskelverdiene. Dette kan imidlertid problematiseres i utredningen, ifølge departementet.
Departementet svarte positivt på anmodningen om en mulig forskyvning av fristen for ferdig utredning. Den var 10. januar, nå er den 1. februar. Begrunnelsen er at prosessen med å velge leverandør for oppdraget ble forsinket med ca. tre uker.
Bli den første til å kommentere på "Fristen for terskelverdi-utredningen utsatt med tre uker – til 1. februar"