Mer enn 70 offentlige og private virksomheter er gått sammen i nytt samarbeid om å bygge kompetanse på grønne innkjøp. På læringsplattformen gronneinnkjop.no har de nylig lansert 10 overordnede prinsipper. Vi stiller oss bak prinsippene for grønt innkjøpsvett og vil gjøre vårt ytterste for å gjennomføre disse i vårt innkjøpsarbeid, erklærer virksomhetene. På plattformen fins også 120 spørsmål og svar, og åtte innkjøpshistorier til inspirasjon og læring.
Skift er et næringslivsdrevet klimainitiativ. Det er klimaledere i næringslivet som ønsker å være pådrivere for at Norge når sine klimamål innen 2030. De vil gå foran for å vise hvilke forretningsmuligheter som ligger i overgangen til nullutslippsamfunnet. Styreleder i Umoe, Jens Ulltveit-Moe er styreleder i nettverket, der Bjørn Kjærand Haugland er adm.dir.
I regi av nettverket er nå mer enn 70 norske virksomhet gått sammen i nytt samarbeid om å bygge kompetanse på grønne innkjøp – læringsplattformen gronneinnkjop.no. Blant disse er kommuner, andre offentlige virksomheter, private bedrifter og interesseorganisasjoner.
Har muskler til å stille krav
I Norge brukes 600 milliarder årlig bare i offentlige innkjøp, i tillegg til betydelige innkjøp fra næringslivet. Disse innkjøpene kan stimulere til utvikling av grønne, fremtidsrettede løsninger. Næringslivet og det offentlige har muskler til både å stille krav i sine innkjøp, og levere når det stilles krav fra andre innkjøpere, heter det.
Skift og flere av medlemmene har på bakgrunn av dette jobbet frem 10 prinsipper for grønne innkjøp. Dette er overordnede prinsipper som alle virksomheter kan strekke seg etter:
10 prinsipper
- Gjør grønne innkjøp til en del av forretningsstrategien – gode innkjøp er grønne innkjøp
- Sett konkrete, målbare, ambisiøse og realistiske mål for virksomhetens innkjøp
- Investert i organisasjons- og kompetanseutvikling for grønne innkjøp
- Tenk sirkulær økonomi når innkjøp planlegges og gjennomføres
- Sikre at innkjøpsbetingelsene fremmer miljø og bærekraft i samsvar med virksomhetsstrategien
- Sett av nok tid til å gjøre en grundig behovsanalyse, kartlegge markedet og planlegge anskaffelser
- Jobb sammen med leverandørene og legg til rette for løpende og konstruktiv dialog
- Sett av tilstrekkelig med ressurser til å gjøre innkjøpet grønt
- Følg opp kontrakten og rapporter på miljø og bærekrafteffekter
- Bruk etablerte standarder, sertifiseringssystemer og merkeordninger for å etablere god kontroll og kvalitetssikring av det grønne innkjøpet
Bli den første til å kommentere på "Over 70 virksomheter bak 10 overordnede prinsipper for grønt innkjøpsvett"