Svensk rapport: Anskaffelsesreglene et hinder for innovasjonssamarbeid

Anbud365: Strategivalg for teknologisatsing:Førkommersielle anskaffelser og startupsVinnova står bak en rapport med forslag til strategivalg for svensk teknologisatsing. Vinnova er en statlig myndighet under Klimat- och näringslivsdepartementet og nasjonal kontaktmyndighet for EUs rammeprogram for forskning og innovasjon. De er også regjeringens ekspertmyndighet på det innovasjonspolitiske området. Ca. 240 medarbeider har sitt virke i Vinnova, blant disse generaldirektør Darja Isaksson (foto: Vinnova).

Skriv ut artikkelen

Så vel anskaffelses-reglene som praktiseringen av disse er et påtakelig hinder for samarbeid mellom offentlige virksomheter og foretak som har utviklet innovative løsninger. Det fremgår av en evalueringsrapport av svenske innovasjonsprogram, der bedrifter utvikler innovasjoner som bl.a. det offentlige senere kan ønske å kjøpe.  Både representanter for det offentlige og for bedriftsaktørene er enige om at situasjonen er slik.

På oppdrag fra bl.a. Verket för innovationssystem (Vinnova) har Faugert & Co Utvärdering/Technopolis Sweden i samarbeid med Technopolis Ltd og Sweco evaluert den tredje omgangen strategiske innovasjonsprogram. Det er fem program som startet 2015 nå er evaluert.

Det heter i rapporten at i alle fem programmene er offentlige virksomheter mulige kunder og derfor er det viktig for foretakene å ta rede på hva regelverket for offentlige anskaffelser innebærer i form av muligheter og utfordringer for det offentliges kjøp og bruk av innovasjoner.

Gjør samvirket vanskeligere

Flere av de personene som er intervjuet i forbindelse med rapporten, mener at anskaffelses-regelverket gjør samvirket med offentlige virksomheter vanskeligere. Mange foretak, særlig store, opplever at det er en risiko for at deres investeringer i felles prosjekter skal komme andre foretak til gode i en fremtidig anskaffelse.

Det fremgår også at offentlige virksomheter av samme grunn kan vær uvillig til å etablere samarbeid med foretak. Dessuten pekes det på mange hindre frem mot bruken av innovasjonene når det offentlige er kunden. Blant annet er offentlige anskaffelser sjelden innovasjonsfremmende ettersom offentlig myndigheter har en tendens til å kjøpe et produkt når de i stedet burde anskaffe en funksjon.

Kan føre til en viss aversjon

Representanter for offentlige myndigheter som er intervjuet i forbindelse med evalueringsrapporten er enige i at anskaffelses-reglene kan føre til en viss aversjon mot å samarbeide med bedrifter og at det oppleves å være lettere å samarbeide med forsknings- og utviklingsaktører.  Anskaffelse og bruk av en innovasjon innebærer en betydelig risiko for så vel den kjøpende virksomheten som for de individene som gjennomfører anskaffelsen.

Imidlertid sier noen av dem som er blitt intervjuet, at de gjennom deltakelse i programmene har fått bedre forståelse for offentlige anskaffelser av ny teknikk og nye tjenester. Utfordringene med offentlige anskaffelser gjelder alle programmene, heter det, og det har ført til at Upphandlingsmyndigheten er trukket inn i et samarbeide om tre workshoper for å forsøke å klargjøre.

Bli den første til å kommentere på "Svensk rapport: Anskaffelsesreglene et hinder for innovasjonssamarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.