Dette skal DFØs anskaffelsesfolk jobbe med i 2022

Anbud365: Dette skal DFØs anskaffelsesfolk jobbe med i 2022Divisjonsdirektør Dag Strømsnes og hans medarbeidere i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har nå fått vite hva de skal stelle med i 2022 – hva regjeringen forventer.

Skriv ut artikkelen

Digitalisering, arbeidslivskriminalitet, oppdeling av kontrakter, grønne anskaffelser og økt gevinstrealisering er overskriftene på årets marsjordre fra regjeringen til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). En målestrategi for grønne kjøp og arbeidet med grønt kompetanseløft skal prioriteres, likeledes bidrag til et kraftig kutt i staten konsulentbruk. Og anskaffelser i kommuner og fylkeskommuner løftes høyere på DFØ-agendaen – både når det gjelder veiledning og åpning for kjøp på statlige fellesavtaler.

I tildelingsbrevet fra Finansdepartementet for 2022 fremgår det at det er fire hovedmål for Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i år. Ett av disse er at offentlig sektor skal gjennomføre effektive og bærekraftige anskaffelser som bidrar til å fremme innovasjon.

I sitt arbeid skal DFØ styre etter tre parameter. Det ene er grad av modenhet hos virksomhetene i bruk av digitale verktøy i offentlige anskaffelser, et annet tilrettelagt gevinst av de statlige, felles innkjøpsavtaler. Dessuten teller brukernes vurdering av om DFØs tjenester på anskaffelser gir effektivitet og gevinster.

Tilpasset kommuner og fylkeskommuner

Blant prioriterte tiltak i 2022 finnes bl.a. at DFØ særlig skal vurdere behov for at veiledning i bruk av offentlige anskaffelser blir tilpasset kommuner og fylkeskommuner.

Program for digitale anskaffelser (2018–2024) videreføres i 2022 med hovedprioriteringer på å understøtte heldigitale anskaffelsesprosesser og utvikling av fellesløsninger på nasjonalt nivå for anskaffelsesområdet. DFØ skal dessuten utrede hvordan det skal stilles krav til bruk av standarder og digitale verktøy i flere delprosesser ved offentlige anskaffelser, der bestillingsprosessen prioriteres.

Arbeidet mot arbeidslivskriminalitet skal også prioriteres, og DFØ skal bidra i arbeidet med krav i offentlige anskaffelser for å bekjempe slik kriminalitet. DFØ skal drive veiledning med sikte på valg av kontraktskrav for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, og veilede om hvordan slike krav bør følges opp, heter det. Gjennom informasjon og veiledning om oppdeling av store kontrakter skal DFØ følge opp arbeidet for å legge til rette for bedre konkurranse ved offentlige anskaffelser med deltakelse fra små og mellomstore bedrifter.

Målestrategi for grønne anskaffelser

DFØ skal bidra til bærekraftige offentlige anskaffelser og følge opp handlingsplan for økt andel klima- og miljøvennlige anskaffelser og grønn innovasjon, ifølge tildelingsbrevet. En målestrategi innenfor grønne anskaffelser i tråd med handlingsplanen skal utvikles og arbeidet med grønt kompetanseløft skal prioriteres.

Arbeidet med løsninger for innsending, forvaltning, analyse og distribusjon av innkjøpsdata skal prioriteres. Disse skal kunne gi oversikt over omfanget av innovative innkjøp og omfanget av klima- og miljøvennlige innkjøp, heter det.

Økt gevinstrealisering

Det skal dessuten gjøres en vurdering av de nye tiltakene for økt gevinstrealisering og eventuelle nye forslag til tiltak for økt gevinstrealisering fra statens felles rammeavtaler for innkjøp. Dessuten skal Statens innkjøpssenter sette i gang en frivillig, fire-årig pilotordning der fylkeskommuner og kommuner inngår i innkjøpsavtaler til Statens innkjøpssenter.

Når det gjelder Markedsplassen for skytjenester er departementet interessert i utvikling av antall brukere av markedsplassen. DFØ skal gi en vurdering av brukernes tilfredshet med markedsplassen for skytjenester, inkludert markedsplassens bidrag til økt informasjonssikkerhet i offentlig sektor.

Konsulentbruk

Regjeringen har uttrykt en ambisjon om å kutte i konsulentbruken i staten og samtidig utvikle egen kompetanse. Statlige virksomheters kjøp av tjenester fra kommunikasjons-bransjen skal reduseres kraftig. Det skal DFØ bidra til – på områder der det ligger til rette for å benytte interne ressurser og kompetanse. Utover informasjons- og holdningskampanjer skal tjenester fra kommunikasjonsbransjen som hovedregel ikke be-nyttes.

Bli den første til å kommentere på "Dette skal DFØs anskaffelsesfolk jobbe med i 2022"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.