– Vi oppfatter at mange kommuner i dag er så redde for å gjøre innkjøpsfeil at det kan forhindre effektive og gode innkjøp, skriver Fagforbundet i et brev til næringsminister Jan Christian Vestre. Forbundet tar til orde for endringer i reglene for erstatning og vederlag knyttet til fortjenestetap. Formålet er å motvirke «dobbelt betaling» og at feil kan rettes opp på et tidlig stadium. Systemet må bli mer forutsigbart og risikoen for kommunene senkes, heter det.
I brevet til næringsministeren tar LOs største forbund, Fagforbundet, opp tråden fra et møte LO hadde med statsråden for kort tid siden. Her foreslo LO å vurdere å se på om reguleringen av erstatninger for fortjenestetap ved offentlige anbud kan innrettes på en mer samfunnstjenlig måte.
Fagforbundet mener utviklingen her fører til at kommuner og andre innkjøpere både kan måtte betale vederlag til leverandører som får offentlige kontrakter og erstatning til tilbydere som mener de skulle ha fått det. Næringsdepartementet bør vurdere om det er andre måter å sikre effektiv gjennomføring av innkjøpsregleverket på som koster kommunene, og i siste instans skattebetalerne, mindre, heter det i brevet.
Behov for lovendringer
Det kan både være behov for lovendringer som stenger for erstatning for fortjenestetap ved avlysning av innkjøpskonkurranser og lovendringer som gjør erstatning for fortjenestetap avhengig av at tilbyderne prøver å stanse kontraktstildelingen gjennom klage til Kofa eller midlertidig forføyning før kontraktinngåelse.
I tillegg til å motvirke «dobbelt betaling» vil dette, fremholder Fagforbundet, medvirke til at feil kan rettes opp på et tidlig stadium. Det er bedre enn at tilbyderne som ikke når opp, kommer i ettertid og sier at leverandøren som får kontrakten, skulle ha vært avvist eller at kommunen har evaluert feil.
Overordnet mål
Det må være et overordnet mål å gjøre systemet mer forutsigbart og å senke risikoen for kommunene. – Vi oppfatter at mange kommuner i dag er så redde for å gjøre innkjøpsfeil at det kan forhindre effektive og gode innkjøp, skriver Fagforbundet. Skal kommunene bruke det handlingsrommet regelverket gir til å ta samfunnsansvar med tanke på miljø, bærekraftsmål, arbeidslivskriminalitet og sysselsetting, kan ikke hovedfokuset deres ligge på å sikre seg mot store erstatningskrav. Samtidig, påpeker Fagforbundet, er det heller ikke hensiktsmessig å endre regelverket på en måte som gir leverandørene insentiver til å kreve midlertidig forføyning «for sikkerhets skyld».
Bli den første til å kommentere på "Vil lette på frykten for å gjøre innkjøpsfeil – angriper erstatningsreglene"