Nasjonale mål om utslippsreduksjon av klimagasser skal nås. Jakten på en sikker, enkel og enhetlig løsning for beregning av slike utslipp er i gang. Norges tre store, offentlige byggherrer innen anleggssektoren forbereder en innovativ anskaffelse med det for øyet å skaffe frem en slik løsning. Verktøyet skal gi mulighet for å beregne klimagassutslipp i sanntid, slik at tiltak kan settes inn underveis istedenfor til slutt, som det foregår i dag. Både internasjonalt og på NTNU er interessen for anskaffelsen betydelig.
Statens vegvesen, Bane NOR og Nye Veier samarbeider for å nå nasjonale mål om utslippsreduksjon av klimagasser. Med god hjelp fra Nasjonalt program for leverandørutvikling gjennomførte de derfor en felles markedsdialog for å sjekke ut om det var mulig å anskaffe et system for beregning av klimagassutslipp i modellbaserte prosjekter.
Hovedmål med anskaffelsen, heter det på innovativeanskaffelser.no, er en sikker, enkel og enhetlig løsning for beregning av klimagassutslipp i modellbaserte prosjekter fra reguleringsplan frem til drift. Formålet er å bidra til å forenkle prosessene for beregning av klimagassutslipp. I tillegg gi bedre kontroll og oversikt over resultatene. Det vil gi mulighet for å beregne klimagassutslipp i sanntid og sette inn tiltak underveis i prosjektering istedenfor til slutt, som det foregår i dag. Hvis utslippene da er for høye, er det for sent å gjøre noe med det.
Kartlegging i fire steg
Potensiale for utslippsreduksjon kartlegges i 4 steg:
- Identifisere hvilke poster som er utslippsdrivende i prosjektet
- Foreslå klimatiltak for å redusere prosjektets utslipp
- Beregne og vurdere effektene av tiltakene
- Anbefale klimatiltak og iverksette disse i prosjektet
At de tre nasjonale, betydelige oppdragsgivere har ambisjoner om sammen å anskaffe dette systemet, har skapt stor interesse i markedet. De 3 aktørene ser verdien i samhandlingen – ikke bare for den enkelte virksomhet, men i et samfunnsperspektiv. Systemet skal kunne benyttes av flere, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Dette vil igjen bidra til reduserte klimagassutslipp og reduserte kostnader. Grunnleggende for anskaffelsen er at systemet – når det er ferdig utviklet – skal være gratis og kunne benyttes av alle.
Internasjonalt og i forskning
Sverige, Danmark og Island har for øvrig uttrykt behov for et slikt system, og et ønske om at det i anskaffelsen ble vurdert potensiale for å benytte dette også på internasjonalt nivå.
Prosjektet har dessuten skapt interesse hos NTNU, som har valgt å fokusere på prosjektet i et planlagt forsknings- og utviklingsprosjekt (FoU): «Infrastructure Projects – Autonomous Estimation of CO2-emissions». FoU-prosjektet er delt i 2 arbeidspakker, hvor «System for beregning av klimagassutslipp i modellbaserte prosjekter» inngår i én av dem. Til hver pakke er koblet på en PhD. PhD-studiet skal identifisere og kartlegge kritiske aktiviteter som vil bidra til automatisk estimering av utslipp i modellbaserte prosjekter. Gjennom en sammenligning av resultatet av kartleggingen med resultatene av anskaffelsen, vil det være mulig å se potensialet i nytteverdien av systemet.
Bli den første til å kommentere på "Innovativ anskaffelse av verktøy for utslipps-beregning i regi av tre anleggskjemper"